latinica  ћирилица
16/10/2024 |  17:33 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

За ВСТВ нужан договор за прекид штрајка адвоката у Републици Српској

Чланови Високог судског и тужилачког савјета БиХ усвојили су на сједници приједлог да се састану с Министарством правде и Адвокатском комором Републике Српске, како би се ријешио проблем штрајка адвоката по службеној дужности у овом ентитету а који утиче на суђења.
Високи судски и тужилачки савјет БиХ - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет БиХФото: РТРС

На сједници је за штрајк адвоката по службеној дужности у Републици Српској, који траје од 1. аугуста, речено да је било неколико састанака између ентитетске коморе и Министарства правде, али да није постигнут договор о исплати дуговања нити захтјеву за повећање тарифе.

Чланови савјета су усвојили приједлог да се организује састанак с предсједником Лагумџијом, предсједавајућим Сталне комисије за ефикасност и квалитет судова Срђаном Форцом, Министарством правде Репулике Српске и Адвокатском комором, како би се пронашло рјешење у вези са штрајком адвоката по службеној дужности.

Из Одјела за унапређење учинковитости и квалитета рада у судовима, речено је да је већ три мјесеца обустављен рад те да постоји огроман број предмета у којима се главни претреси отказују.

- Појављује нам се проблем у поступању у предметима хитне природе, ако гледате законске прописе, овај штрајк има доста недостатака. Комора Републике Српске и Министарство правде нису донијели одлуку о минималном поступању - речено је на сједници, као и да, према одредбама Закона о адвокатури у Републици Српској, адвокат не може одбити пружање правне помоћи ако га постави суд, друго државно тијело или адвокатска комора, осим из разлога који су предвиђени законом, те да штрајк није један од оправданих разлога.

Чланица савјета и адвокатица Душка Богојевић је рекла да ју је прије мјесец дана Суд БиХ казнио са 3.000 марака, јер се није појавила на суђењу, те да је њена жалба одбијена. Додала је да адвокатима пријети дисциплински поступак и испис из именика Адвокатске коморе Републике Српске у случају непоштивања одлуке о штрајку.

Према њеним ријечима, на исти начин су кажњена и два адвоката из Федерације, а Адвокатска комора Федерације је донијела одлуку о рефундацији трошкова, што није случај у Републици Српској.

- Не знам каква ће бити одлука Уставног суда. Крајње је вријеме да се дође до одређеног рјешења, јасно је да нам неко не може исплатити нешто ако за то није планиран буџет - навела је Богојевић.

Детектор је раније писао да су адвокатске коморе оба ентитета постигле договор с институцијама на државном нивоу о одгоди штрајка до средине новембра – до када траже да се испуне њихови захтјеви за повећање тарифа, али у Републици Српској штрајк још увијек траје. Адвокати у овом ентитету траже промјену тарифе о трошковима адвоката те да се изврши исплата дуга за рад адвоката у предметима по службеној дужности.

На сједници је речено да је ВСТВ разматрао информацију о томе колико трају суђења против суспендираних носилаца правосудних функција, а из Одјела за унапређење учинковитости и квалитета рада у судовима су подсјетили да су судови добили упуте за попуњавање табела како би се пратио рад на овим предметима.

Казано је да су тренутно актуелна три оваква предмета у Кантоналном и Опћинском суду у Сарајеву те у Опћинском суду у Градачцу, у којем се већ четири године пресигнира предмет те у којем нема никаквог поступања. Наведено је да се ни у једном предмету не одржава динамика суђења нити процесна дисциплина.

Детектор је раније писао да је пет судија и тужилаца државног правосуђа за вријеме дуготрајних суспензија зарадило више стотина хиљада марака.

У односу на члан Пословника ВСТВ-а којим се прописује минималан успјех у конкурсној процедури, усвојен је приједлог о спуштању прага за поједине нивое.

- Ова питања су иницирана како би добили што већу базу кандидата који би аплицирали на позиције у посебним одјелима у Врховном суду Федерације и Федералном тужилаштву - навели су из Сталне комисије за легислативу и Сталне комисија за тестне процедуре.

Како је појашњено, уочено је да они који имају јако добре оцјене рада, уколико нису магистри и доктори, а долазе, напримјер, с мјеста судије кантоналног суда, не могу бити кандидати за више позиције.

- Ово је један од разлога за проширење базе кандидата, они који раде на најтежим предметима не могу добити најбоље оцјене, па стога не могу аплицирати на конкурсе за веће позиције - речено је на сједници.

Предложено је да се за највиши ниво смањи број бодова са 110 на 107, за позиције кантоналних и окружних судова да то буде 103 умјесто 105 бодова, те да се смањи праг за руководне позиције, тако да је предложено да то буде 117 умјесто 120 бодова, односно са 115 на 113, како би добили на ширини кандидата који се пријављују.

Усвојен је и приједлог да се замјеницима главних тужилаца који имају пет година искуства као тужиоци, али не и као замјеници, омогући пријава на упражњене функције.

Према тренутним одбредбама Пословника ВСТВ-а, без обзира на број бодова остварених по критерију стручности, кандидат неће бити позван на разговор уколико је носилац правосудне функције а на позицији с које се пријављује провео је мање од пет година. На сједници је одбијен приједлог да се критериј с пет смањи на три године.