latinica  ћирилица
16/10/2024 |  17:21 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

ВСТС: Суђења против носилаца правосудних функција трају предуго

Ни у једном предмету који се односи на суђења суспендованим носиоцима правосудних функција не одржава се динамика суђења, нити процесна дисциплина, речено је на данашњој сједници Високог судског и тужлачког савјета БиХ.
Сједница ВСТС - Фото: СРНА
Сједница ВСТСФото: СРНА

ВСТС је разматрао информацију о томе колико трају суђења против суспендованих носилаца правосудних функција, а из Одјељења за унапређење ефикасности и квалитета рада у судовима су подсјетили да су судови добили упутства за попунавање табела како би се пратио рад на овим предметима.

Речено је да су тренутно актуелна три оваква предмета у Кантоналном и Општинском суду у Сарајеву, те у Општинском суду у Градачцу, у којем се већ четири године предмет преноси на другог судију и нема никаквог поступања.

Пет судија и тужилаца правосуђа на нивоу БиХ за вријеме дуготрајних суспензија зарадило је више стотина хиљада КМ.

Када је ријеч о члану Пословника ВСТС-а којим се прописује минималан успјех у конкурсној процедури, усвојен је приједлог о спуштању прага за поједине нивое.

Појашњено је да је уочено да се кандидати који имају јако добре оцјене рада, уколико нису магистри и доктори, а долазе, напримјер, са мјеста судије кантоналног суда, не могу наћи у позицији као кандидати за више позиције.

- Ово је један од разлога за проширење базе кандидата, они који раде на најтежим предметима не могу добити најбоље оцјене, па стога не могу аплицирати на конкурсе за веће позиције - речено је на сједници.

Усвојен је и приједлог да се замјеницима главних тужилаца, који имају пет година искуства као тужиоци, али не и као замјеници, омогући пријава на упражњене функције.

Према тренутним одбредбама Пословника ВСТС-а, без обзира на број бодова остварених по критеријуму стручности, кандидат неће бити позван на разговор уколико је носилац правосудне функције, а на позицији са које се пријављује је провео мање од пет година.

На сједници је одбијен приједлог да се критеријум са пет смањи на три године.