latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:40 | Аутор: СРНА

Куртијева полиција затворила просторије Привременог органа општине Србица

Припадници полиције самопроглашеног Косова упали су данас у просторије Привременог органа општине Србица, које су запечатили, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.
Тзв. косовска полиција (Фото: ТАНЈУГ/ ДОПИСНИК КиМ/ бг) -
Тзв. косовска полиција (Фото: ТАНЈУГ/ ДОПИСНИК КиМ/ бг)

Из Канцеларије су прецизирали да су четворица приштинских полицајаца у цивилу запечатила просторије српске институције, истјеравши све раднике које су затекли, уз образложење да се баве "нелегалним и противуставним дјеловањем".

- Овакав потез у директној је супротности са свим споразумима и тековинама дијалога и показује да једино што Аљбин Курти уме јесте да води политику затварања, блокада и гашења - оцијенили су из Канцеларије.

Они су указали да је ово десети привремени орган који су власти у Приштини произвољно и противправно затворили након гашења привремених органа у Штрпцу, Клини, Истоку, Гораждевцу, Гори, Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

- Овим је настављена институционална и политичка репресија над српским народом на Косову и Метохији у режији Аљбина Куртија, који Србе жели да остави без основних средстава за живот и тиме их натера да напусте своја вековна огњишта - упозорили су из Канцеларије за Косово и Метохију.

Они су истакли да политичарима у Приштини није довољно што је Србица током погрома и сукоба већ обесрбљен и етнички очишћен град, већ сада и на овај начин желе да затру све српско што има везе са овом општином и српским именом.

- Институције чије гашење Курти наређује и спроводи наочиглед међународне заједнице основ су за формирање Заједнице српских општина и њиховим затварањем Курти недвосмслено поручује да нема намеру да икада формира ЗСО и испуни своје обавезе проистекле из Бриселског споразума - наводе у Канцеларији.

Они поручују да се Курти вара ако мисли да ће Београд икада одустати од захтјева за формирањем ЗСО и да ће моћи да побјегне од својих преузетих обавеза или да ће Београд свој народ оставити без помоћи и принадлежности које им исплаћује и које ће им исплаћивати.