latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:39 ⇒ 16:13 | Аутор: РТРС

Стевандић: Нису успјели да сломе кичму Додику (ВИДЕО)

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се процес против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића не може окончати на законит начин јер је заснован на погрешним претпоставкама.
Ненад Стевандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Ненад СтевандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Стевандић је рекао да су они који су покренули поступак рачунали да ће предсједник Српске под притиском пристати на некакву врсту преговора и да ће се завршити политичком уцјеном. 

- У то су били толико сигурни да су им правни акти у подизању оптужнице били толико климави да их сада покушавају сакрити увођењем вербалног деликта - рекао је он.

Пошто Додик није пристао на уцјену и остао је чврст у заштити своје уставне функције и свих институција Републике Српске, каже Стевандић, сада се процес доводи до бесмисла и у њему се покушава сакрити да Шмит нема никакав легалитет нити легитимитет.

- Чува се тај смоквин лист на томе именовању. Може се упоредити с овим - као када би некоме ко би оперисао пацијента без дипломе љекара судили у чему је доктор погријешио, а не би се доводило у питање да он уопште није доктор. Ако бисмо то упоредили са Шмитом, мора прво да покаже да нема диплому и без те дипломе ни операција не може да успије - рекао је Стевандић.

Он је истакао да постоји политичко и јединство народа и да овим процесом нису успјели да сломе кичму Додику.

- Вјероватно је процес вијека ако га упоредимо са 1915. годином и велезидајничким процесом који је вођен против Срба у Загребу који је имао много више правних елемената него овај данас, који нема ниједан. Сада смо сигурни да они који су га раније убрзавали, сада га почињу одлагати, бојећи се своје срамоте - рекао је Стевандић.

Стевандић је рекао и да судија у овом поступку ради под притиском и покушава да прикрије нерагументоване доказе Тужилаштва.

Подсјећамо, у Суду БиХ данас је одржано рочиште предсједнику Српске и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске.