latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:29 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Ђокић: Важна искуства Србије у области рударства

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ће Српска наставити да сарађује са компанијама и научним и образовним установама када је ријеч о рударству, при чему су веома значајна искуства Србије, са којом у том смислу има најбољу сарадњу у региону.
Петар Ђокић у Кладову - Фото: СРНА
Петар Ђокић у КладовуФото: СРНА

- Одрживо рударство представља темељ за будући развој ове индустрије и подразумијева одговорно кориштење природних ресурса уз поштовање свих међународних стандарда који се односе на заштиту животне средине - рекао је Ђокић, који је у Кладову учествовао у раду 55. Међународног октобарског савјетовања рудара и металурга, те панел-дебати о тренутном стању и плановима за минералне ресурсе у региону, са посебним нагласком на примјену нових технологија и одрживих метода откопавања.

Ђокић је нагласио да Република Српска подстиче примјену савремених технологија које минимизирају негативан утицај на екосистеме, док истовремено обезбјеђују ефикаснију експлоатацију минерала, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Републике Српске.

- Оваква пракса не само да штити природу, већ обезбјеђује дугорочну одрживост рударства као важног сектора за економски напредак. Инвестирањем у савремене технике рударења, не само да обезбјеђујемо економску стабилност и отварање радних мјеста, већ и чувамо природне ресурсе за будуће генерације - рекао је Ђокић.

Он је додао да је Српска системски приступила уређењу ове области како би обезбиједила максималну искориштеност рударског потенцијала на одржив начин.

- Институт за рударство и металургију Бор тренутно запошљава, између осталих, 31 доктора наука у области рударства, те ово савјетовање представља важан форум гдје се могу размијенити знања и искуства о примјени научних достигнућа и иновативних рјешења у пракси, а која ће допринијети одрживом развоју рударског сектора - рекао је Ђокић, који је овом догађају присуствовао на позив Института за рударство и металургију Бор.

Савјетовању су присуствовали и представници Владе Србије, локалних заједница, научних и образовних институција у области рударства, домаћи и међународни експерти, те представници више рударских компанија, што указује на важност коју разматране теме имају за цијели регион.

Догађај у Кладову окупио је стручњаке из области геологије, рударства, металургије и сродних научних дисциплина ради размјене знања и најновијих достигнућа.