latinica  ћирилица
16/10/2024 |  15:01 | Аутор: СРНА

Позив Србима да се јаве у општинске катастре, почело излагање података

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ позива све Србе који сматрају да имају право на земљиште у општинама Илиџа, Коњиц, Крупа, Петровац и Купрес, да се јаве у општинске катастре, или да се јаве канцеларијама за бесплатну правну помоћ које се налазе при Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове, како би остварили своја права на земљишту.
Српска имовна у ФБиХ - Фото: РТРС
Српска имовна у ФБиХФото: РТРС

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ обавјештава Србе који имају правни интерес, власништво или посјед на некретнинама - њиве, пашњаци, шуме, воћњаци, стамбени објекти, помоћни објекти, и друге културе, да је у току излагање на јавни увид података у општинским катастрима у неким општинама у ФБиХ.

Излагање је у току у катастарским општинама Блажуј и Бутмир на Илиџи, као и у општини Осјек на Илиџи гдје су живјела 1.802 Србина, а чинили су 91 одсто становништва, наводи се у саопштењу Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

У току је излагање на јавни увид података и на подручју катастарских општина Бањани у општини Босанска Крупа гдје је прије рата живјело 255 Срба, Бијеле у општини Коњиц гдје су живјела 272 Србина, Висори у општини Челић, раније општина Лопаре, гдје је живјело 144 Срба.

Излагање је у току и у општини Прача гдје је живјело 358 Срба, односно 52 одсто цјелокупног становништва овог насеља били су Срби.

Излагања се врше и у катастарским општинама Влаково на Илиџи, гдје је била већински српска земља, катастарским општинама Медено поље у Босанском Петровцу, гдје је живјело 90 Срба, у Доњем и Горњем Маловану, као и свим општинама на Купресу, гдје је било већинско српско становништво.