latinica  ћирилица
16/10/2024 |  14:44 | Аутор: РТРС

Помен страдалим Србима на Меремишљу

На брду Меремишље код Вишеграда данас су обиљежене 32 година од страдања 28 бораца Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог које су на том мјесту убили припадници тзв. Армије БиХ.
Помен страдалим Србима на Меремишљу - Фото: РТРС
Помен страдалим Србима на МеремишљуФото: РТРС

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје на Меремишљу код Вишеграда, обиљежена је годишњица од свирепог убиства 24 припадника Друге подрињске и четири припадника Четврте подрињске бригаде Војске Републике Српске из Вишеграда и Рудог, које су починиле муслиманске снаге.

Међу убијенима били су и рањени српски борци и медицински радници.
- Изгубила сам бртата од 20 година, Свету Шимшића. Он је био најмлађи међу борцима. Иза њега је остала само туга и ништа више. Немам више ни браће ни сестара, само сам имала њега који је дао живот за нашу државу Републику Српску - рекла је Светлана Шимшић, сестра погинулог борца.

Драгољуб Богдановић, начелник општине Рудо, изјавио је да за овај злочин нико није одговарао.

- Треба се сјећати страдалих и помагати њихове породице. Српска жртва вриједи таман толико колико и остале - рекао је Богдановић.

Предсједник Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је осим погибије бораца, овдје погинуло и медицинско особље.

- Морамо гајити културу сјећања. Уколико то будемо радили толико ћемо и сами живјети и поносити се овим људима који су дали своје животе за своје градове и за Српску - нагласио је Савић.