latinica  ћирилица
16/10/2024 |  14:27 ⇒ 14:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра се наставља суђење Кецмановићима, дјечака ће испитивати оштећени

У Специјалном суду у Београду сутра би испитивањем дјечака К.К, који је починио масовно убиство 3. маја у Основној школи Владислав Рибникар, требало да се настави суђење његовим родитељима Миљани и Владимиру Кецмановићу.
Основна школа "Владислав Рибникар" (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Основна школа "Владислав Рибникар" (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

Како Тањуг сазнаје сутра ће питања К.К. наставити да постављају родитељи убијених, који у овом поступку имају статус оштећених.

Кецмановићи такође имају право да свом сину постављају питања.

Малољетни К.К. се испитује у својству свједока.

На претходном суђењу 8. октобра, малољетника су испитивали судија, тужилац, пуномоћници оштећених и један члан породице убијених.

Малољетник је тада свједочио из суднице, односно за говорницом јер он нема статус посебно осјетљивог свједока.

Тада је први пут изведен из установе у којој се налази од злочина.

У овом предмету суди се родитељима дјечака, Владимиру и Миљани Кецмановић и инструктору стрељане Немањи Маринковићу, који је оптужен за кривично дјело давање лажног исказа.

Власник стрељане у којој је малољетни К.К. учио да пуца, Ратко Ивановић, је склопио споразум о признању кривице са Вишим јавним тужилаштвом у Београду на основу чега га је суд огласио кривим за кривично дјело давање лажног исказа и осудио на казну кућног затвора од шест мјесеци.

Миљана и Владимир Кецмановић од почетка суђења негирају кривицу.

Суд је у овом случају затворио суђење за јавност из разлога заштите интереса малољетних жртава.

Отац дјечака, оптужен је да је извршио кривично дјело - тешко дјело против опште сигурности јер је дијете од 13 година водио у стрељану и учио да пуца, као и да није адекватно чувао оружје у кући.

Мајка Миљана Кецмановић је оптужена јер је њен ДНК пронађен на једној чаури у учионицу у којој је масакр почињен.

Дечак К.К, који у вријеме извршења овог злочина није имао навршених 14 година, па самим тим није кривично одговоран, пуцао је 3. маја у школи из два очева пиштоља која је узео 1. маја.

Он их је кобног дана ставио у свој ранац, отишао у школу и током првог часа убио 10 особа и ранио још петоро дјеце и наставницу историје.