latinica  ћирилица
16/10/2024 |  13:49 ⇒ 14:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Соларним електранама обезбјеђујемо струју и штедимо 120 милиона евра годишње

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након потписивања уговора са представницима конзорцијума компанија Hyundai Engineering i UGT Renewables о изградњи соларне електране, да је то најбржи и најбољи начин да Србија брзо обезбиједи потребне количине струје и при томе оствари значајне уштеде од 120 милиона евра годишње.
Потписан уговор за Изградњу соларних електрана у Србији (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Потписан уговор за Изградњу соларних електрана у Србији (фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Он је рекао да сада предстоје разговори око начина финансирања пројекта и истакао да вјерује да услови финансирања могу да буду договорени до краја децембра.

Вучић је истакао и да ће та струја припадати Србији.

- Може да иде у Европу, у Белгију или негдје, може ако ми дозволимо. Ово је струја која припада овој земљи, која припада грађанима ове земље. И за нас је од пресудног значаја то што ћемо, само по једној рачуници, за вријеме трајања пројекта од 30 година, моћи да уштедимо, по данашњим цијенама, негдје око 3,6 милијарди евра, што је 120 милиона евра годишње. Ми мислимо да ће то бити много више, јер ће цијена струје драстично да скаче - поручио је Вучић.

Како је рекао, вјерује да ће цијена струје драстично да скаче не само код нас већ и у цијелом свијету, због пуњача за батерије за електрична возила, због вјештачке интелигенције и због свега другог.

- Дакле, ми ћемо огромне уштеде да постигнемо због овога што радимо - поручо је Вучић.

Он је најавио да ће термоблок Б3 у Костолцу за 14 дана бити коначно пуштен у рад, али да је ово, сем тога, први пројекат који Србија ради у енергетици посљедњих 50 година и што је много важније, ради се о пројекту обновљиве енергије.

Предсједник Србије истакао је да, када се говори о том пројекту, људи заборављају оно што је најважније.

- Важније од инсталисане снаге од једног гигавата је оно што ће бити инсталисана снага у балансирајућу енергију од 200 мегавата - рекао је Вучић и објаснио да сва струја не може да буде примљена у систем и зато је важно да може 200 мегавата да се ускладишти у батерије.

- Ово нам надокнађује неки дио Бистрице. Ово је за нас фантастично рјешење, једино брзо и једино могуће рјешење, а да бисмо имали довољно електричне енергије - нагласио је Вучић.

Додао је да је то за Србију од изузетног значаја јер ће да мијења проценат обновљивих извора енергије у односу на оно што добијамо из фосилних горива, угља прије свега, а који је данас 62:38 одсто и да ће то значити здравију животну средину, чистији ваздух за људе, што значи зелену енергију.

- Не заборавите да ће ово да значи да не плаћамо таксе или плаћамо мање таксе у Европи и на производњу многих производа, јер све фирме које желе да извозе у Европу или САД, мораће да имају сертификат да су те своје производе направили користећи зелену енергију. Што више имамо зелене енергије, то смо сигурнији и то су наше трошкови мањи - поручио је Вучић.

Он је рекао и да ће Србија на тај начин покушати додатно да привлачи инвеститоре.

- Да уђемо у корак са модерним временима, да добро разумјемо шта је то што нас чека у будућности и да привлачимо даље и додатно инвеститоре, само у сфери енергетике. Видјећете, запамтите моје ријечи, за пет година имаћете катастрофу у цијелом региону због електричне енергије. Погледајте стање данас у Украјини, има да се црпи електрична енергија и из Балтичких земаља, и из Пољске, и из Румуније, и из Молдавије. Са свих страна ће да иде у Украјину. Свуда ће цијене да буде значајно више - оцијенио је Вучић.

Додао је да је ово наш начин да себе обезбиједимо и да гарантујемо сигурну будућност за своју земљу и за нашу дјецу.

- За мене је најважније у свему да смо коначно и са не само великим земљама, већ и са великим и значајним продукционим конгломератима почели да сарађујемо по овом питању - закључио је Вучић.

Најавио је у наредном периоду још оваквих пројеката, како би осигурали веће количине електричне енергије за нашу земљу.

- Имаћемо још оваквих пројеката јер сматрамо да су они од изузетног значаја за нашу земљу и увјерен сам да ћемо у томе имати подршку наших корејских и америчких партнера - рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за њега важно што је Србија по питању соларне енергије почела да сарађује са великим и значајним свјетским продукционим конгломератима.

- Гледаћемо да дио индустрије вјетра који је отишао у приватне руке откупимо, да бисмо додатно могли ми да трошимо, а не да то слободно буде извожено на европска и друга свјетска тржишта - рекао је Вучић.

Додао је да ће овај пројекат соларних елеткрана бити озбиљна ињекција за сиромашније општине у Србији и да ће им ове додатне инвестиције представаљти финансијску ињекцију.

Вучић је директора ЕПС-а Душана Живковићу замолио да раде на осавремењивању водова мреже, да више не буде дрвених стубова, већ да буду барем бетонски, како их не ни рушио снијег.

Он је позвао представнике Хјундаија на даља улагања у Србију.

- Ово је још један сигнал свим инвеститорима да дођу - закључио је предсједник.

Вучић сматра да би Србија бар код још две кредитне агенције могла да има повећање кредитног рејтинга.

- Вјерујем да ћемо у међувремену, од бар још једне агенције да идемо са двоструким скоком, са два степеника, а са једном агенцијом још један степеник, да бисмо имали потврђен инвестициони рејтинг, што ће нама омогућити да и за услове финансирања преговарамо лакше и на бољи начин - рекао је Вучић.