latinica  ћирилица
16/10/2024 |  13:24 ⇒ 13:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден планира да се састане са тројицом европских лидера током посјете Њемачкој

Амерички предсједник Џозеф Бајден планира да се састане са лидерима три европске државе током посјете Њемачкој ове недјеље, пренио је "CNN" позивајући се на добро обавјештене изворе.
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/RON SACHS/POOL) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/RON SACHS/POOL)

Очекује се да ће се Бајден у Берлину састати са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, француским предсједником Емануелом Макроном и британским премијером Киром Стармером.

Четворица лидера планирала су да се састану претходне недјеље са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у ваздухопловној бази Рамштајн.

Бајденова државна посјета Њемачкој са свим пригодним церемонијама била је планирана за 10-13. октобар, али је отказана у посљедњем тренутку због ванредне ситуације у САД у вези са ураганом Милтон.

Због тога је отказан и састанак Контакт групе за одбрану Украјине у америчкој ваздухопловној бази Рамштајн, на којем је Бајден планирао да учествује.

САД, Њемачка, Велика Британија и Француска су кључни добављачи оружја за Украјину, испоручујући око 90 милијарди долара директне војне подршке од фебруара 2022, према Институту за свјетску економију Кил.