latinica  ћирилица
16/10/2024 |  13:02 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Кременовић: Биће предложено да се што прије прекине штрајк адвоката

Предсједник Извршног одбора Адвокатске коморе Дарко Кременовић рекао је да ће бити предложено да се уз одређене приједлог што прије прекине штрајк адвоката по службеној дужности, који траже повећање накнада и исплату дуговања.
Адвокатска комора Српске (фото: advokatskakomora.ba) -
Адвокатска комора Српске (фото: advokatskakomora.ba)

Кременовић је навео за Срну да је Министарство правде послало допис у којем се наводи да су "прелиминарно сагласни", али да Адвокатска комора још није донијела одлуку о прекиду штрајка.

Међутим, навео је да постоји намјера Адвокатске коморе да такав приједлог упути Скупштини Коморе, те да евентуално прекидање штрајка може да студи на снагу у новембру.

Кременовић је навео да ће 1. новембра на Јахорини одржати сједницу Скупштине на којој ће бити разматарна одлука о прекиду штрајка.

- Скупштина је донијела одлуку о штрајку и само она може да је стави ван снаге. На сједницу смо као госта позвали и министра Милоша Букејловића, надамо се да ће доћи - рекао је Кременовић.

Он је оцијенио да Министарство правде сигурно није послало допис без добре намјере и да ће због тога предсједник Адвокатске коморе предложити да се штрајк што прије прекине, уз одређене приједлоге.

Кременовић је појаснио да још немају званичну одлуку Министарства или Владе која потврђује да су сагласни да се вриједност бода повећа са двије на три марке, али додаје да се у допису наводи да Министарство мора да види са Министарством финасија које су могућности па да Влада донесе такву одлуку.

- Оставићемо Министарству правде, Влади одређен период, до 1. јануара, да предузму мјере и да нова тарифа ступи на снагу од Нове године - рекао је Кременовић.

Штрајк адвоката који клијенте заступају по службеној дужности дешава се јер траже исплату дуговања и повећања накнада за овај посао.

Према важећим законским актима у БиХ, адвокати и браниоци по службеној дужности се постављају у случајевима када оптужени сам не узме адвоката, није у стању да се брани, ако је слабог имовног стања или ако му је предвиђена дуготрајна казна затвора.