latinica  ћирилица
16/10/2024 |  12:55 ⇒ 13:15 | Аутор: РТРС

Додик: Политичко Сарајево би историју писало по својим мјерилима; Промовишу политику зла коју је ширио Изетбеговић

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да би политичко Сарајево историју писало по својим мјерилима да је Алија Изетбеговић био миротоворац, а цијело српско руководство злочинци.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Да нису најавили то окупљање као пробосанске снаге, ишао бих и ја на тај скуп. А имате податак да у Сарајеву недостаје 156.000 Срба за вријеме Алијине владавине. Исто тако и у Сребреници. Нека они пишу шта желе и хоће, жао ми је само српске дјеце која су принуђена да уче ту историју у ФБиХ - навепо је Додик.

Додик каже да је "Алија Изетбеговић непресуђени ратни злочинац", као и да је то рекао и тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте.

- Изетбеговића је смрт спријечила да изађе на суд. У ФБиХ желе да то потисну. Они желе да своје ратне злочинце прогласе херојима. Не само за свој народ, већ за све народе. Алија Изетбеговић је рекао да ће жртвовати мир за независност БиХ и видите гдје је то све одвело. Када ми то кажемо, нама намећу санкције - навео је Додик.

Он је рекао да свако нормалан разумије зашто српски народ не може и неће да живи с онима који промовишу политику зла коју је ширио Изетбеговић, а коју они и данас воде.

Додик каже да Изетбеговић може да буде "отац нације" само за муслимане.

- Он није ни у чему успио, осим што је подијелио БиХ, а онда покушао да буде ујединитељ. Кристијан Шмит се силио над Републиком Српском, а сад је повриједио и њихову сујету. То је лажни оквир у којем желе да га направе свецом. Изетбеговић је био и припадник Ханџар дивизије у Другом свјетском рату, дакле злочинац и у то вријеме. Касније је у Југославији робијало због радикалног става "младих муслимана". У ФБиХ и данас промовишу ту идеологију, сви, без обзира да ли припадају СДП-у, или СДА, или је Странка за БиХ. Покушавају разним триковима да нешто ушићаре - наводи Додик.

Додик је подвукао да је историја народа незаобилазна.

- Несумњиво је да је Изетбеговић имао утицај на историјска дешавања, конституисање муслиманског односно бошњачког народа, несумњиво да су историјску улогу имали Караџић и Младић и то не можете да избришете -  објаснио је предсједник Српске.

Тамо гдје су њихови директори на нивоу заједничких институција, каже Додик, покушавају да краду надлежности ентитета и преносе их на ниво БиХ.

- Морам да кажем да нема никакве разлике између онога што је радила Бисера Турковић и онога што сада ради Дино Конаковић. То је идеологија "сви моји злочинци су јунаци", а онда причају како су Караџић, Младић пресуђени ратни злочинци. То јесу чињенице, али историјски гледано је чињеница да је Изетбеговић био вођа муслиманског народа, а Караџић српског народа у ратном периоду - објашњава Додик.