latinica  ћирилица
16/10/2024 |  12:03 ⇒ 12:49 | Аутор: РТРС

Министарство просвјете: Оштра осуда физичког напада на професорку у Бијељини

Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије осуђује инцидент који се догодио у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина, када је родитељ ученице ове школе физички напао наставника ове школе.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Овакав вид непоштовања и насиља према просвјетним радницима је неприхватљив и мора бити адекватно санкционисан.

Министарство овим путем изражава солидарност и подршку нападнутој професорици, као и свим просвјетним радницима у Републици Српској, те се обавезује да ће наставити радити на стварању сигурног и достојанственог окружења за рад у свим васпитно-образовним установама у Републици Српској, инсистирајући на нултој толертанцији на сваки вид насиља.

Безбједност ученика и запослених у школама мора бити апсолутни приоритет, а сваки дан проведен у школи превасходно треба да пружа осјећај сигурности, као ученицима тако и свим запосленим у школи. У том смислу, Министарство је захвално на брзој реакцији надлежних органа и очекујемо да се према починиоцу овог срамотног чина примијене строге санкције у складу са законским прописима.

Истовремено, скрећемо пажњу на важност улоге стручних служби у школама – педагога, психолога и других професионалаца, који треба да буду подршка наставницима у кризним ситуацијама. Овим путем апелујемо на стручне службе да се активно укључе и пруже подршку запосленима у школи ради превазилажења посљедица овог догађаја. Напомињемо да је Министарство просвјете и културе, у складу са надлежношћу, а ради бржег и ефикаснијег дјеловања на настали проблем и што јаснијег увида у безбједносну ситуацију у школи, затражило од Републичког педагошког завода да хитно изврши стручно-педагошки надзор у овој бијељинској средњој школи - додаје се у саопштењу.

Министарство ће, заједно са другим надлежним институцијама, наставити да прати овај случај и поступиће у складу са свим расположивим механизмима како би се осигурало да сви просвјетни радници буду заштићени и да се слични инциденти убудуће не дешавају у нашим школама.

Министарство просвјете и културе наглашава да насиље не може и не смије бити начин рјешавања неспоразума, те позива све родитеље и грађане да поштују институције образовања и да, у најбољем интересу своје дјеце, траже рјешења путем дијалога и цивилизованих метода.