latinica  ћирилица
16/10/2024 |  12:00 ⇒ 14:58 | Аутор: sputniknews.com

Кремљ о могућем уласку Србије у БРИКС: ЕУ јој заврће руке, Београд сам доноси одлуку

Разумијемо притисак са којим се суочавају наши српски пријатељи и донијећемо одлуку која је у складу са српским интересима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Заиста, Србији заврћу руке и стално условљавају процес сарадње са ЕУ. Условљавају различитим дејствима. Све врИЈеме постављају неке услове. БРИКС никоме не намеће никакве услове – то је формат сарадње заснован на међусобном поштовању и спремности да се реагује на бриге и интересе других. То је другачији формат сарадње. Ту нико не поставља питање "или/или". Опет, схватамо притисак са којим наши пријатељи морају да се суочавају - рекао је Песков новинарима.

Говорећи о могућности придруживања Србије БРИКС-у, портпарол је рекао да треба разумијети притисак са којим се суочавају српски пријатељи, али да је Кремљ увјерен да ће бити донијета одлука која ће одговарати интересима народа Србије.

- Треба схватити притисак са којим се суочавају наши српски пријатељи. Увјерени смо да ће Србија оцијенити те одлуке које највише одговарају интересима српског народа - истакао је Песков.

Раније је потпредсједник Владе Србије Александар Вулин у интервјуу за немачки лист "Берлинер цајтунг" изјавио да земља разматра улазак у БРИКС као реалну алтернативу уласку у ЕУ.

Самит БРИКС-а на којем ће учествовати лидери држава одржаће се у Казању 22-24. октобра.

БРИКС је међудржавно удружење основано 2006. године. Осим Русије, Бразила, Индије, Кине и Јужне Африке, од почетка 2024. године БРИКС-у су се придружили Египат, Етиопија, Иран, УАЕ и Саудијска Арабија. Русија је предсједавајућа организације 2024. године.