latinica  ћирилица
16/10/2024 |  11:23 | Аутор: СРНА

Кијев да одустане од Донбаса, али да ништа не потпише

У НАТО-у размишљају о различитим начинима завршетка рата у Украјини који бу задовољили Москву, али и спријечили да Кијев изађе из сукоба као потпуни губитник.
НАТО - Фото: РТРС
НАТОФото: РТРС

Неки медијски извори из НАТО-а говоре о плану који би можда могао да задовољи све.

Према тим наводима, Русија би узела 20 одсто територије Украјине /Донбас/, а Кијев би прихватио ту реалност, али не би званично морао да одустане од тих области, већ би дао гаранције да неће пробати да их војно врати.

Преосталих 80 одсто Украјине би тада било добродошло у НАТО, чији би се члан пет
/о помоћи нападнутој чланици/ односио само на ту територију.

"Вашингтон пост" пише да су западне дипломате у Кијеву осјетиле да је украјински предсједник Владимир Зеленски постао отворенији за почетак преговора са Русијом.

Украјински званичник је 14. октобра рекао за "Шпигел" да Кијев разматра компромисе у којима се мир добија по цијену изгубљене територије.

Повеља НАТО-а каже да земље које теже чланству не смију бити у рату, морају бити посвећене "мирном рјешавању сукоба" и не могу имати територијалне спорове.

Нови план би ријешио тај проблем, као и проблем увлачења НАТО-а у непосредан рат са Русијом ако би се члан пет проширио на територију под контролом Русије на истоку Украјине.

Руски лидер Владимир Путин је у више наврата јавно поручио да Украјина не може ући у НАТО ни у једној варијанти, те да је услов за преговоре повлачење украјинских снага из Донбаса, који је уврштен у руску територијалну цјелину.