latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:50 ⇒ 10:50 | Аутор: СРНА

Којић: Поздрављањем одлуке Нешковића ОХР подржава свој и останак страних судија у БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да ОХР подржава своје и присуство страних судија тиме што поздравља одлуку делегата СДС-а у Дому народа Желимира Нешковића да из парламентарне процесуде повуче приједлог закона о Уставном суду БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је навео да ОХР тиме што је поздравио одлуку Нешковића да повуче тај приједлог закона као важан корак ка преговорима са ЕУ у основи подржава своје присуство у БиХ и присуство страних судија у Уставном суду БиХ.

Према његовим ријечима, ово је игранка која на сваки начин покушава да разори дејтонску БиХ.

- ОХР и неименовани Кристијан Шмит упорно доказују да је БиХ земља опсурда. И птицама на грани је потпуно јасно да земља која нема потпуни суверенитет не може бити пуноправна чланица и самим тим ни преговарати са ЕУ - изјавио је Којић Срни.

Он је истакао да је ријеч о потпуном обртању теза, јер је први корак у преговорима са ЕУ да се постигне потпуни суверенитет који се искључиво може постићи поштујући у потпуности одребе Устава.

Када су у питању стране судије Уставног суда, Којић је навео да то значи да се након пет година врши другачији избор, да земља има искључиво домаће судије и потпуно гашење ОХР-а у БиХ.

- Тада земља има потпуни суверенитет. Поштовање уставних надлежности када је у питању Устав Републике Српске, Устав Федерације БиХ и Устав БиХ је напредак а све ово што ради Уставни суд и покушава ОХР извртањем теза да представи у јавности је управо губљење суверенитета, антиуставно дјеловање и кршење свих устава - указао је Којић.

Он сматра да они кажу да је кршење тих устава добар корак ка ЕУ, те је нагласио да не постоји ниједна европска земља која можа остварити и добити позитивне ефекте од ЕУ ако крши сопствене прописе.

- Чињеница је да се руководство Републике Српске искључиво базира на чувању уставних надлежности гарантованих Уставом Републике Српске, а свако антиуставно дјеловање је уствари разарање БиХ - закључио је Којић.

ОХР је поздравио одлуку делегата СДС-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Желимира Нешковић, да повуче свој приједлог закона о Уставном суду БиХ из парламентарне процедуре.

Шмит је рекао да би Парламентарна скупштине БиХ сада требало да интензивирати свој рад фокусирајући се на питања од непосредне важности за настојања БиХ да отпочне преговоре са ЕУ, наводећи да је то позитиван корак ка унапређењу функционалности земље.