latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:28 ⇒ 10:53 | Аутор: РТРС

Удружење пензионера: Хитно обуставити монтирани процес против предсједника Српске

Процес у Суду БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника" Милоша Лукића мора хитно бити обустављен јер нема основа да се суди људима који су савјесно и одговорно извршавали обавезе прописане Уставом и законима Српске, став је Удружења пензионера Републике Српске.
Удружење пензионера Републике Српске -
Удружење пензионера Републике Српске

Из овог удружења истичу да процес у Суду БиХ против предсједника Републике Српске и вршиоца дужности директора "Службеног гласника", као и фарса на посљедњем рочишту, изазивају огорченост свих у Републици Српској, а посебно најстарије популације.

- Народ, а посебно 230.000 пензионера Републике Српске, који су пртеживјели тешке тренутке у Одбрамбено-отаџбинском рату, неће дозволити никаквој сили и самовољи појединца, да суди легално изабраном предсједнику Републике Српске, који има нашу пуну подршку, уважавање и спремност да станемо у одбрану права легално изабраним појединцима и институцијама Српске - саопштено је из Удружења пензионера.

У Удружењу пензионера сматрају да процес против пред Судом БиХ није утемељен на владавини права, већ има за циљ елиминацију Додика из политичког живота, а тиме и урушавање надлежности Републике Српске.

- Очигледно је да је у питању политички процес. Народна скупштина је, као највиши законодавни орган у Републици Српској, донијела одлуку да Република Српска, као потписница Анекса 10 Дејтонског споразума не прихвата Кристијана Шмита као високог предсатвника, јер за његово именовање не постоји сагласност Савјета безбједности УН - напомињу из Удружења пензионера Републике Српске.

Из Удружења су оцијенили да Тужилаштво и Суд БиХ овим поступком крше Устав и законе, јер раде по налозима и пртисцима страних дипломата у Сарајеву.

У Удружењу изражавају убјеђење да ће налогодавци и извршиоци овог монтираног и политички мотивисаног процеса, схватити озбиљност ситуације и прекинути нелегално суђење.

Пред Судом БиХ данас ће бити настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу због "непоштовање одлука Кристијана Шмита".