latinica  ћирилица
16/10/2024 |  10:04 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Кошарац: Атаци на Српску само ће ојачати политику предсједника Додика

Против Републике Српске води се хибридни рат, у којем бошњачки политички фактор у садејству са странцима продукује читав низ политичког арсенала усмјереног против руководства, институција, надлежности и уставног капацитета Српске, изјавио је за Срну замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

- Најочитији примјер за то је класични политички монтиран процес против предсједника Милорада Додика, којем се суди због чињенице да је поштовао Устав и институције Републике Српске, не желећи да се повинује вољи једног странца без мандата по Анексу 10 Дејтонског споразума. Та фарса пред Судом БиХ траје више од годину дана и свако ново рочиште доказује само једно – апсурдност БиХ и њено додатно урушавање - истакао је Кошарац.

Он је навео да су дио тог арсенала и начин рада и одлуке крњег Уставног суда БиХ без судија из Републике Српске, који жели да отме имовину и развласти Српску, нарушавајући њену аутономију и уставне надлежности.

Кошарац је указао да атак на Српску, али и класично кршење Изборног закона и Устава, представља избор делегата из "киндер јајета" у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ одлуком ЦИК-а, што је супротно Уставу БиХ, који је јасно дефинисао да делегате из реда српског народа у Дом народа бира Народна скупштина Републике Српске

Симптоматична је и чињеница, нагласио је он, да је опозиција одустала од предложеног закона о Уставном суду БиХ и повукла га из процедуре у Дому народа, што је евидентно дио сценарија против Републике Српске.

- О политичким санкцијама против предсједника Додика и других званичника Српске да и не говорим. То је дословно иживљавање америчке администранције под патронатом /Мајкла/ Марфија над људима који нису починили апсолутно никакав прекршај. Наставак политичке бахатости и притисака против Српске и српског народа - констатовао је Кошарац.

Он је рекао за Срну да су грађани Српске свјесни прљавог политичког рата против наше отаџбине и њених званичника.

- Знају, такође, да на бранику Српске чврсто стоји политика предсједника Додика и СНСД-а. То су доказали и плебисцитарном подршком на протеклим локалним изборима. Историјски резултат и успјех предсједника Додика и СНСД-а разлог је што се на Српску и њене институције појачава притисак кроз утицај Марфија и /Кристијана/ Шмита на правосуђе.

Политика овог малигног двојца је поражена слободном вољом грађана Српске и подршком предсједнику Додику! Не могу нас угрозити! Наш одговор на антисрпске политике је позив на српско јединство, јачање уставног капацитета Српске и њених институција, те потенцирање на договору два ентитета и три конститутивна народа, уз стриктно поштовање Дејтона и Устава - поручио је Кошарац.

Он је истакао да ће политички атаци на Српску само ојачати њене капацитете и политику предсједника Додика у одбрани интереса Српске, српског народа, уставног капацитета и међународне видљивости Српске.