latinica  ћирилица
16/10/2024 |  09:55 ⇒ 10:37 | Аутор: СРНА

Почела контрола над грипом, у првој седмици пријављено 3.275 инфекција

Институт за јавно здравство почео је са првим данима октобра контролу над инфлуенцом, а у првој седмици контроле у овој сезони домови здравља у Републици Српској пријавили су 3.275 акутних респираторних инфекција, док је регистровано 376 обољења сличних грипу, речено је у Институту.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 19 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције - Приједор и Добој по три, Бијељини и Невесиње по један, у Фочи два и Требињу девет обољелих.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир рекла је да су највећу учесталост обољења сличних грипу пријавиле регије Бањалука и Бијељина.

- Највећи број обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу је у узрасној групи од пет до 14 година и 30 до 64 године, док су у категорији тешких акутних респираторних инфекција највише оболијевали најмлађи и најстарији - навела је Вукмирова.

Она је навела да је у првој седмици контроле над грипом пријављен један смртни исход од посљедица тешке акутне респираторне инфекције који је био позитиван на вирус корона , те да је ријеч о особи старије животне доби са вишеструким коморбидитетима.

Вукмирова је навела да је према подацима са којима располаже Европски центар за контролу болести и Свјетска здравствена организација, активност вируса инфлуенце углавном у међусензонским вриједностима односно на ниском нивоу.

Она је навела да вирус корона наставља да циркулише у региону, са релативно малим бројем инфекција и постепено опадајућим процентом позитивних узорака, што варира од земље до земље.

- Старије старосне групе и даље чине највећи проценат обољелих случајева. Сој који тренутно највише циркулише је КП.3 /67 одсто/, а стопа смртности од ковида 19 је ниска - наводи Вукмирома.

Према њеним ријечима, због већег боравка у затвореном простору и мјестима гдје бораве веће групе људи /учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскопи/неопходно је примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене као и хигијене простора у којем живимо и радимо.

Осим редовног прања руку топлом водом и сапуном, покривања уста марамицом приликом кихања и кашљања, Вукмирова кеж да је јако важно често провјетравати просторије.

У наредном периоду, како је навела , посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак - старачке домове, њега лица са посебним потребама и слично.

- Трајање посјете треба свести на минимум, у посјету ићи само ако смо сигурни да немамо неку респираторну инфекцију и избјегавати близак контакт са обољелим - истакла је Родић Вукмир.

Из Института за јавно здравство Републике Српске наводе да се вакцинација против грипа очекује у новембру.