latinica  ћирилица
16/10/2024 |  09:37 ⇒ 09:38 | Аутор: СРНА

Обједињена инфлација у овој и наредној години 3,7 одсто

Очекивана обједињена инфлација у БиХ за текућу и наредну годину износи 3,7 одсто, објавила је Централна банка БиХ.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Из Централне банке наводе да резултати анкете спроведене у септембру показују да се очекивања везана за инфлацију сваким кругом смањују, те су импликативно нижа од прошлогодишњег просјека.

- Економска кретања у свијету су још увијек нестабилна усљед ратова, што и даље може имати за резултат негативне промјене очекиване инфлације. Да ли се скором окончању обједињене инфлације можемо надати, крајње је дискутабилно питање због нестабилних прилика на свјетском тржишту узрокованим политичким нетрпељивостима - појашњавају из Банке.

Зато је, како се наводи, потребно константно праћење инфлационих кретања како би се спријечили негативни учинци очекиваног раста цијена, а који би посљедично могли довести до пада потрошње у земљи, која је основна одредница економског раста у БиХ.

Централна банка спроводи кварталну Анкету о инфлационим очекивањима ради анализе и континуираног праћења инфлационих очекивања економских субјеката, а учесници анкете су представници финансијског сектора, комерцијалне банке и осигуравајућа друштва.