latinica  ћирилица
16/10/2024 |  08:00 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Суђење предсједнику Српске политички пројекат; Циљ његово уклањање са јавне сцене (ВИДЕО)

Суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику је политички пројекат, а крајњи циљ његово уклањање са јавне сцене, рекао је правник Милан Тегелтија, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Судски поступак мора да буде фер и законит. Имате судију Сену Узуновић која у том поступку суди, а требала би сама да се искључи из процеса, јер показала је висок ниво нетолеранције и одбојности према предсједнику Републике Српске. Она има декларисан политички став према Додику, што је и потврдила у судници. Она треба да води поступак, а не дебату са оптуженима. Ту не смије да буде агресивности. Очигледно је да она ради под великим притисцима, чак је и сама признала да поступак није лишен утисака са стране - нагласио је Тегелтија. 

Тегелтија наглашава да се Додику се не суди зато што је прекршио закон, нешто украо, прешао црвено на семафору, већ зато што је поштовао Устав Републике Српске, и он као предсједник поштовао је институције Српске.

- Једноставно Додик је прејака политичка фигура како у Српској тако и у БиХ, и зато настоје да га уклоне са јавне сцене. 75 одсто грађана Републике Српске стоји иза његове политике, јер то су показали посљедњи избори - поручио је Тегелтија. 

Он се осврнуо и на безбједност предсједника Српске у Суду БиХ.

- Предсједнику Српске је сваког дана угрожена безбједност, па тако и у Суду БиХ. Није то ништа спонтано, јер нема у овом поступку никакве случајности. Сарајево гаји ту мржњу већ три деценије. Видите да се утркују ко ће на ружнији начин напасти Додика, а уједно и Републику Српску. То је њихова одредница, они свакодневно демонизују Додика, и баш због тога атмосфера у федералном Сарајеву је опасна за сваког функционера Српске - нагласио је Тегелтија.

Данас ће у Суду БиХ бити настављено суђење предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности Службеног гласника Републике Српске Милошу Лукићу, када ће одбрана другооптуженог изнијети материјалне доказе.

На посљедњем рочишту одбрана предсједника Додика затражила је изузеће поступајућег судије Сене Узуновић, јер није дозволила да се разјасни да ли је допис о изјашњавању о доказима Тужилаштва БиХ достављен одбрани.

Три дана од подношења захтјева,кривично вијеће Суда БиХ није прихватило захтјев одбране предсједника Републике Српске Милорада Додик.