latinica  ћирилица
16/10/2024 |  07:44 ⇒ 10:07 | Аутор: РТРС

Премијера документарног филма о Грцима који су спасавали дјецу из Српске (ВИДЕО)

На грчком острву Тинос данас ће бити промовисан документарни филм "Спасавање прекинутог дјетињства: Тинос - 30 година послије", којим се исказује захвалност грчком народу и становницима острва за несебичну подршку и уточиште које су пружили дјеци из Републике Српске током 1994. године, рекао је у Јутарњем програму аутор филма Младен Којић из Сребренице.
Документарни филм "Спасавање прекинутог дјетињства: Тинос – 30 година послије" - Фото: СРНА
Документарни филм "Спасавање прекинутог дјетињства: Тинос – 30 година послије"Фото: СРНА

Овај документарни филм, који је емотивна прича о пријатељству грчког и српског народа прожета емпатијом, љубављу и солидарношћу, снимљен је поводом 30 година од боравка 90 дјеце и пет учитељица из Власенице, Братунца, Скелана и Сребренице на грчком острву Тинос.

У средишту ове приче од 62 минута је судбина дјеце из Републике Српске чије је дјетињство нагло прекинуто почетком ратних сукоба.

Дјеца су остала без својих домова, чланова породице, слободе и безбрижности у којој су дотад живјела и расла.

Филм је ратна прича испричана кроз сјећања и личне доживљаје тадашње дјеце из основне школе, данас одраслих људи. Они су, упркос ратним страхотама, избјеглиштву и губитку најмилијих, имали срећу да у тим изузетно тешким временима осјете свјетлију страну живота - далеко од рата, окружени љубављу, сигурношћу и срећом.