latinica  ћирилица
16/10/2024 |  07:26 ⇒ 07:29 | Аутор: sputniknews.com

Сjеверна Кореја: У јеку тензија са Јужном Корејом 1,4 милиона добровољаца пријављено за војску

Сjеверна Кореја је данас саопштила да је ове недеље око 1,4 милиона младих људи поднијело пријаве за придруживање или повратак у војску, уз оптужбе на рачун Јужне Кореје за провокативни напад дроном који је "напетост довео до ивице рата".
Пјонгјанг (фото: EPA-EFE/KCNA) -
Пјонгјанг (фото: EPA-EFE/KCNA)

- Млади, укључујући студенте и функционере омладинске организације који су потписали петиције за придруживање војсци, одлучни су да се боре у светом рату за уништавање непријатеља оружјем револуције - наводи се у извjештају КЦНА, преноси Ројтерс.

Тврдња Пјонгјанга да више од милион младих људи добровољно жели да се придружи Корејској народној војсци изнесена је у вријеме веома високих тензија на Корејском полуострву.

Прошле године, државни медији су пренијели да се 800.000 грађана добровољно пријавило у сјевернокорејску војску у жељи да се прикључе борби против Сједињених Америчких Држава, а 2017. године скоро 3,5 милиона радника, чланова партије и војника добровољно је желело да се придружи или поново придружи војсци.

Према подацима Међународног института за стратешке студије, Сјеверна Кореја има 1,28 милиона активних војника и око 600.000 резервиста.