latinica  ћирилица
15/10/2024 |  21:58 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Одржан концерт Стајкића и Чаркића у оквиру "Јесење сонате"

Баритон Васа Стајкић и пијаниста Арсен Чаркић одржали су вечерас концерт у Бањалуци у оквиру Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната" на којем су изводили најљепше руске романсе.
Васа Стајкић и Арсен Чаркић - Фото: СРНА
Васа Стајкић и Арсен ЧаркићФото: СРНА

Публика је у Банском двору уживала у најљепшим мелодијама Петра Иљича Чајковског, Сергеја Рахмањинова и Георгија Свиридова, а гост концерта био је Хор Свети Платонов Бањалучки - Источник.

Стајкић је рекао да је фестивал "Јесења соната" сјајна прилика да се публика уведе у музичку сезону низом концерата разноврсних музичких извођача.

- Ово је аутентичан фестивал самим тим што је репертоар на концертима широког дијапазона, те ће публика бити у прилици да се упозна са нечим што одудара од класичног и устаљеног - рекао је Стајкић.

Стајкић је од 2000. године стални члан Опере Српског народног позоришта у Новом Саду и од тада је остварио више од 30 улога у преко 400 представа.

Чаркић ради као редовни професор клавирског одсјека Академије умјетности у Бањалуци.

Имао је бројне солистичке, концерте са оркестром и камерне наступе. Осим тога, компонује, снима, изводи, аранжира и продуцира филмску и фестивалску музику, често наступајући и учествујући у различитим умјетничким пројектима.

Сутра, трећег дана 7. Интернационалног музичког фестивала "Јесења соната" публици ће се представити италијански пијаниста свјетског гласа Лоренци ди Бела, добитник бројних награда на значајним међународним такмичењима.

Из Банског двора наводе да су покровитељи фестивала "Јесења соната" предсједник Републике Српске и град Бањалука.