latinica  ћирилица
15/10/2024 |  20:14 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Бањалука: Промовисана књига о Глигорију М. Јефтановићу

У Културном центру Бански двор у Бањалуци вечерас је промовисана књига "Горостас из Сарајева. Глигорије М. Јефтановић и његово доба", аутора Јована Б. Душанића - Липљанског, која говори о представнику Срба у БиХ у периоду аустроугарске окупације.
Бањалука-промоција књиге - Фото: СРНА
Бањалука-промоција књигеФото: СРНА

- То је вријеме борбе за црквено-школску аутономију, гдје је Јефтановић био неоспорни вођа Срба скоро заборављен код нас, једна колосална личност која је много задужила српски народ, као и његови преци и потомци - рекао је Душанић.

Он је навео да је Глигорије М. Јефтановић централна личност у књизи, али да се у овом издању пише и о његовим прецима и потомцима.

Промоцији књиге присуствовали су савјетник предсједника Републике Српске Марко Ромић, министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, представници Српско-просвјетног и културног друштва Просвјета Бањалука, као и радници из области просвјете, историје и културе.

Глигорије М. Јефтановић био је српски народни вођа из БиХ на прелазу из 19. у 20. вијек, који се /из/борио за црквено-школску аутономију за вријеме аустроугарске владавине.

Дјело Душанића објављено је у издању Архива Републике Српске, Удружења архивских радника Републике Српске и Историјског архива града Новог Сада, те уз подршку Републичког секретаријата за вјере и Министарства просвјете и културе.