latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:47 | Аутор: СРНА

Дајковић: Важан корак ка очувању идентитета српског народа

Резултати пописа становништва показују значајан пораст броја Срба у Црној Гори, што је задовољавајући исход и важан корак ка очувању идентитета и права српског народа у Црној Гори, рекао је предсједник Слободне Црне Горе Владислав Дајковић.
Владислав Дајковић - Фото: РТРС
Владислав ДајковићФото: РТРС

- Ови резултати јасно указују да је српски језик већински у употреби, што представља реалност коју је неопходно утемељити у законодавном оквиру и државним институцијама - истакао је Дајковић.

Он је додао да је Демократска партија социјалиста годинама стварала нестабилност, нарушавајући међунационалне односе и покушавајући потиснути права српског народа.

Дајковић је указао да је, упркос овим изазовима, српски народ показао јединство и истрајност у очувању свог језика, културе и идентитета.

- Очекујем да се, у складу са вољом грађана израженом кроз попис, приступи измјенама и допунама Устава, које ће омогућити да српски језик заузме мјесто које му припада, те да се права српског народа адекватно заштите и унаприједе - закључио је Дајковић.

Према резултатима пописа, спроведеног крајем прошле године, а објављених данас, у Црној Гори има 41,12 одсто Црногораца, Срба 32,93 одсто, српским језиком говори 43,18, а црногорским 34,52 одсто, православаца је 71,10 одсто, грађана исламске вјере је 19,99 одсто, а католичке 3,24 одсто.