latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:33 ⇒ 20:08 | Аутор: Агенције

Нетанијаху Макрону: Нема примирја све док постоји пријетња из Либана

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да Израел неће пристати на прекид ватре са либанским шиитским покретом Хезболах све док постоји безбједносна пријетња из Либана.
Бењамин Нетанијаху (Фото: EPA-EFE/OHAD ZWIGENBERG, илустрација) -
Бењамин Нетанијаху (Фото: EPA-EFE/OHAD ZWIGENBERG, илустрација)

Нетанијаху је током телефонског разговора са француским предсједником Емануелом Макроном рекао да Израел неће пристати на примирје све док се становници на сјеверу земље не могући да се безбједно врате у своје домове.

- Премијер је током разговора рекао да је против једностраног прекида ватре који неће промијенити безбједносну ситуацију у Либану, већ ће је само вратити на претходни курс - саопштено је из кабинета Нетанијахуа.

Он је нагласио да Израел дјелује против терористичке организације Хезболах како би се омогућило људима са сјевера да се безбједно врате својим кућама.

Макрон је рекао да израелски премијер мора да се придржава одлука УН и не смије да заборави да је његова држава настала одлуком тог међународног тијела.

Макронове примједбе се односе на гласање Генералне скупштине Уједињених нација у новембру 1947. о плану да се Палестина подјели на јеврејску и арапску државу, преноси Фигаро.

Раније данас, Макрон је телефоном разговарао са предсједником Представничког дома Либана Набихом Беријем, након чега је поручио да је неопходно успоставити прекид ватре у Либану, а да Хезболах мора одмах да заустави нападе на Израел.

Макрон је такође потврдио посвећеност Француске мировним снагама УН у Либану и поновио "огорчење због неоправданог напада на мировне снаге".

УНИФЛ је саопштио раније данас да је у протеклих 48 сати повређено пет припадника мировних снага у Либану и оптужио израелске трупе да су "више пута" и "намјерно" гађале њихове положаје.