latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:29 | Аутор: СРНА

Обавјештајна агенција одговорила да Руси не финансирају Милановића

Предсједник Одбора Хрватског сабора за унутрашњу политику и националну безбједности Ранко Остојић рекао је да га је Сигурносно-обавјештајна агенција обавијестила да Руси не финансирају предизборну кампању предсједника Зорана Милановића.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER, илустрација) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/STRINGER, илустрација)

Остојић је рекао да је као предсједник Одбора јуче затражио од СОА да му одговори да ли су тачне информације да Руси финансирају кампању Милановића и да ли је неко у протекле двије године прикупљао доказе о томе да Руси на било који начин финансирају хрватског предсједника.

- Извјетај је стигао и одговор је негативан. СОА је дала категорички негативан одговор да нико не финансира предсједника - рекао је Остојић у Загребу.

Он је навео да је добио шта је тражио и да то више није питање за њега, него за оне који обављају одговорне функције у држави да више не шире лажне информације.

Остојић је рекао да се не прикупљају никакви докази да Милановића финансирају Руси и да онај ко о томе говорио не говори истину, алудирајући на изјаву кандидата ХДЗ-а за предсједника Хрватске Драгана Приморца.

Он је додао да два потпредсједника Владе кажу да нема доказа о овом финансирању, док министар спољних послова Гордан Грлић Радман говори сасвим супротно.

- То је чисто оговарање, срамота за ову земљу, а да не говорим о кршењу Устава - рекао је Остојић.

На ову Остојићеву изјаву реаговао је хрватски премијер и лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић, који је рекао да би СОА требало да питају да провјери да ли су у ХДЗ-у велеиздајници.

- Да ли је СОА провјеравала да ли смо ми бриселски намјесници и нацистичка странка? Нека друг Остојић пише о томе СОА - рекао је Пленковић.