latinica  ћирилица
15/10/2024 |  19:12 ⇒ 20:09 | Аутор: ТАНЈУГ

САД упутиле ултиматум Израелу

Сједињене Државе су израелској влади дале рок од 30 дана да хитно повећа приступ хуманитарној помоћи у Гази или ће се суочити са смањењем америчке војне помоћи.
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, илустрација) -
Газа (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, илустрација)

Ово писмо представља најснажније познато писано упозорење Бајденове администрације свом савезнику, а долази након израелских напада на сјевер Газе који су покренули масовно присилно расељавање цивила на југ.

Писмо, послато прије два дана, потписали су амерички државни секретар Ентони Блинкен и министар одбране Лојд Остин. У њему САД изражавају "дубоку забринутост због погоршања хуманитарне ситуације".

Додаје се да је Израел прошлог мјесеца одбио или опструирао скоро 90 одсто хуманитарних кретања између сјеверне и јужне Газе.

Наводи се да су наредбе за евакуацију приморале 1,7 милиона људи у уски обални појас, гдје су "у великој опасности од смртоносне инфекције".

У писму се позива на "хитну и одрживу акцију израелске владе овог месеца да преокрене овај тренд".

Такође се наводи да Израел "мора, почевши одмах и у року од 30 дана", да предузме низ конкретних мјера за повећање снабдијевања помоћи, уз напомену да неуспјех у томе може "имати посљедице по политику САД".

Писмо се односи на америчке законе који могу забранити војну помоћ земљама које ометају испоруку америчке хуманитарне помоћи.

Израел је позван да прекине "изолацију сјеверне Газе" потврђујући да неће бити "политике израелске владе присилне евакуације цивила" са сјевера на југ.