latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:52 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Зашто је Нешковић повукао Приједлог закона о Уставном суду БиХ? (ВИДЕО)

Делегат СДС-а у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Желимир Нешковић повукао је Приједлог закона о Уставном суду БиХ, због којег су бошњачки делегати седам мјесеци блокирали рад Дома народа.
Дом народа ПС БиХ - Фото: СРНА
Дом народа ПС БиХФото: СРНА

Предсједавајући Дома народа Драган Човић и прије Нешковићевог потеза, заказао је за 29. октобар наставак редовне сједнице, прекинуте у марту управо због опструкције Клуба Бошњака.

У Клубу Срба изненађени су потезом Нешковића, али и најавом Човића да ће Клуб Хрвата гласати против тог закона, иако се декларативно залажу за одлазак страних судија.

Делегати СНСД-а у Клубу Срба одбијају оптужбе Нешковића да нису довољно подржали његову иницијативу што је, како је рекао, разлог да повуче тај закон.

- Ја овај закон нисам предложио да би га повлачио - изјавио је прије седам дана Нешковић, и два дана касније поново потврдио да неће одустати од Приједлога закона о Уставном суду БиХ. Ипак, данас је изненадио све најавом да ће повући Закон из процедуре. Један од разлога, каже, што не жели да буде оправдање за Бошњаке да опструишу редован рад Дома народа.

- Ја ћу данас повући свој Приједлог закона о Уставном суду БиХ. Такође, морам рећи да ми је жао да представници власти Ррпублике Српске ниједног момента нису стали иза мог приједлгога закона и то ме подстакло да донесем овакву одлуку и повучем закон. На мене су вршени притисци и раније по овом питању - рекао је Нешковић.

Признањем да је било притисака открива зашто је повукао предложени закон који предвиђа одлазак страних судија из Уставног суда БиХ. Није рекао од кога су притисци, али је индикативно да је Кристијан Шмит отворено оптужио за блокаду Дома народа умјесто бошњачких делегата, који су недоласком на сједнице заправо то радили.

- Морамо видјети како ћемо даље с Домом народа, имамо блокаду због тог неуставног нацрта закона који је предложио један члан Клуба Срба. Не видим на дуже вријеме да можемо имати једног представника Дома народа који може да блокира - рекао је Шмит раније за Фејс ТВ.

У Клубу Срба затечени су потезом Нешковића. Нагла жеља за деблокадом рада Дома народа који су Бошњаци блокирали читавих седам мјесеци јасна је с аспекта притиска америчке Амбасаде, каже делегат Никола Шпирић и пита да ли је промјена у политици Нешковића посљедица тог притиска или новог појачања у Клубу Срба.

Делегат Радован Ковачевић позива Нешковића да одговори зашто је повукао Приједлог закона и какав је договор опозиција постигла са налогодавцима.

Шеф Клуба Срба Средоје Новић одбацује оптужбе да делегати СНСД-а и представници власти Републике Српске нису подржавали ову иницијативу, што је Нешковићу било оправдање да повуче овај закон.

- И раније је вршен притисак прије избора да се повуче тај закон, али је тада договорено да се то не ради због гласача СДС-а, који ово нису очекивали. Не може нико приговорити делегатима СНСД-а ни једну ријеч. Сматрали смо да је легитимно право и демократски приступ да се о том закону расправља. Повлачењем закона Нешковић је показао да је практично он кривац за блокаду народа од априла до данас - рекао је Новић.

Обрт у причи о блокади Дома народа, прије Нешковића наговијестио је предсједавајући Дома народа Драган Човић. Он је изненађеним новинарима рекао да је с Клубом Бошњака постигао договор да дођу на наставак прекинуте сједнице Дома, 29. октобра. Најавио је да ће он и делегати ХДЗ-а у Клубу Хрвата гласати против Приједлога закона о Уставном суду који је касније Нешковић повукао. А када смо га подсјетили да је ХДЗ заједно са СНСД-ом прије неколико година у паламентарну процедуру упутио сличан приједлог закона, рекао је да се залаже за одлазак страних судија.

- Сада причамо о закону који је предложио један од колега из Дома народа и наш став је био да ћемо бити против тог закона. Што прије оду странци из БиХ, биће нам боље. Ја мислим да ће 30 година након Дејтона нема смисла да имамо медијатора - рекао је Човић.

Нејасно је зашто је Човић против Приједлога закона о Уставном суду, а залаже се за одлазак страних судија.

- Чињеница је да је ХДЗ БиХ поклекнуо и морао унапријед прије сједнице рећи да неће подржати тај закон. То значи да је све договорено са одређеним факторима - каже Новић.

Свечана заклетва Ненада Вуковића без присуства већине српских делегата и потребног форума, напрасни договор о наставку прекинуте сједнице, аболирање бошњачких делегата од седмомјесечне блокаде, повлачење Закона о Уставном суду, намеће питање шта је сљедеће - да ли покушај реконструкције Савјета министара мимо већинске воље из Републике Српске?