latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:31 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Шмит више није омиљен код бошњачких политичара; Позиви за протесте пред ОХР-ом (ВИДЕО)

У Федерацији побуна због изјаве Кристијана Шмита, који је, говорећи о наставном програму у Републици Српској, у истом контексту поменуо генерала Ратка Младића и ратног муслиманског лидера Алију Изетбеговића.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

За политичко Сарајево ово је скандалозно, а из Републике Српске порука - фалсификовање историје мора се зауставити.

И питање шта Шмит има са образовањем у Српској?

Кристијан Шмит би да се мијеша у све па и у образовни систем у Републици Српској. Пожалио се на сарајевској телевизији како га "боли срце због двије школе под једним кровом". Бошњаке је истовремено заболило и срце и душа, јер је Шмит у истом контексту поменуо Ратка Младића и Алију Изетбеговића. Није недостајало ни лапсуса.

Његова изјава на ноге је подигла политичко Сарајево. Сви су у истој колони од СДА до фамозне "Тројке", јер је за њих Алија Изетбеговић који је жртвовао мир - национални херој.

Истовремено, из СДА поруке да се Бошњацима покушава одузети част и образ.

- То нећемо допустити. Добро и зло, истина и лаж, не могу се изједначити без обзира на неправичне калкулације дијела међународне заједнице у БиХ - истичу у СДА.

Ко је био Алија Изетбеговић добро знају у међународној заједници. Предсједник Републике Српске Милорад Додик подсјетио је да се против Изетбеговића водило више предмета за ратне злочине, као што је у својој књизи потврдила и Карла дел Понте. Али је сада питање шта Шмит има са наставним програмом.

- Апсурдно је и ван сваке памети да постоји земља и народи који то прихватају, али у ненормалној БиХ и то се дешава. Али, дешавају се и неке добре ствари - поред хаоса који је узроковао тај лик, Бошњаци су близу спознаје да не могу више да се ослањају на међународну заједницу. Чекамо тај тренутак да се потпуно освијесте и прихвате чињеницу да само заједно можемо креирати бољи амбијент и да је договор три конститутивна народа основни предуслов за даљи напредак БиХ - каже Додик.

Очекивали смо хајку из Федерације чим политика интервенционизма не буде одговарала политичком Сарајеву, каже делегат у Дому народа БиХ, Радован Ковачевић. Умјесто што су загледани ка централизацији БиХ, поручујем им да се суоче са истином.

- То да су само једни злочинци, а други жртве, далеко је од истине. Алија је одговоран за рат. Евидентно је да је жртвовао мир, али да ту БиХ за коју су се жртвовали никада неће добити - истичњ Ковачевић

Нема договорене историје, изричити су историчари! Неминовно је суочавање са истином и чињеницама. Отрежњење ће бити веома болно за оне који су историју базирали на фалсификатима и конструкцијама међународне заједнице.

- Алија Изетбеговић иако је била подигнута оптужница против њега не би био процесуиран, чекало се да он умре, јер се то није уклапало у планове Међународне заједнице који су одлучивали и тада, а и данас о судбини овог простора - истиче директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Док год странци креирају законе и одлучују о судбини народа - БиХ ће остати на слијепом колосијеку!