latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:28 ⇒ 18:29 | Аутор: СРНА

Лакић: Енергетски систем ФБиХ у проблему

Енергетски систем Федерације БиХ је у проблему и може се стабилизовати само повећаном производњом угља, чега морају бити свјесни рудници, рекао је федерални министар енергије, рударства и индустрије Ведран Лакић.
Енергетика - Фото: РТРС
ЕнергетикаФото: РТРС

Лакић је током састанка са Управом Рудника мрког угља Какањ и представницима Електропривреде БиХ истакао да је овај рудник годинама био занемариван и да је актуелну Управу дочекало катастрофално стање, али да то не може бити оправдање да се не ради више.

- Упошљавањем додатних радника и недавним ремонтом широког чела створили смо услове да Какањ може и мора више придонијети стабилности енергетског система - рекао је Лакић.

Он је навео да има разумијевање за све потешкоће, али да неће дозволити да било ко угрози енергетски систем ФБиХ.

- Од Управе рудника Какањ тражимо да обезбиједе довољне количине угља како бисмо могли рачунати на њих. Нама је енергија потребна и не желимо слушати оправдања, желимо да нађете начин, како не бисмо морали предузимати оштрије мјере - рекао је Лакић.

На састанку је затражено да се максимално повећа ефикасност у раду Термоелектране Какањ и да се у року од наредна два мјесеца већ виде резултати.