latinica  ћирилица
15/10/2024 |  18:06 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Бањалука: Завршени избори, отворени незавршени пројекти, а буџет у вишемилионском минусу (ВИДЕО)

Завршени су избори, отворени незавршени пројекти у Бањалуци, а градски буџет у вишемилионском минусу.
Бањалука-Градска управа - Фото: РТРС
Бањалука-Градска управаФото: РТРС

Нови-стари градоначелник Драшко Станивуковић рачуне ником не полаже.

Иза себе има и негативан ревизорски извјештај и бројне инфраструктурне пројекте без грађевинских дозвола.

О томе након избора не говори, сада му је већа брига како окупити скупштинску већину без СНСД-а.

А СНСД који је освојио највише мандата у Бањалуци позива Станивуковића да преузме одговорност и направи скупштинску већину без њих.

Предсједник Републике и лидер СНСД-а Милорад Додик најавио је помоћ за изградњу пет вртића у највећем граду Републике Српске за које ће из буџета кабинета издвојити 10 милиона КМ.

Отварао је вртиће под скелом, кружне токове које је финансирала Влада и бројне инфрастуктурне пројекте за које град није дао ни марку. Градска власт није била способна ни да испоштује законске обавезе и грађевинске дозволе, кажу у СНСД-у. И док се још чека на потребну документацију која је у надлежности Града, чекају и родитељи дјеце за коју нема мјеста у вртићима.

Предсједник Републике понудио је рјешење и новац за изградњу пет вртића. Најавио је да ће све надгледати његов нови савјетник за град Никола Шобот, јер у градоначелника нема повјерење.

- Ми желимо да изградимо пет вртића и то ћемо урадити у наредној години из средстава којима располаже мој Кабинет. Ја ћу одвојити за пет вртића да се изграде у потпуности, како би се сва дјеца обухватила предшколским образовањем - каже Додик.

Од републичких нивоа власти зависила је и већина реализованих инфраструктурних пројеката које је реизабрани градоначелник славодобитно приписао себи.

Од кружних раскрсница, јужне и источне конекције у граду, моста у Чесми, па до Куће Милановића за чију реконструкцију је Влада извојила четири милиона КМ, а Град највише посла задао Тужилаштву.

- А службеници градске администрације су изрекетирали извођача за 500.000 КМ. Ми ћемо трагати за тим. Нису дали нити једног пфенига за ту кућу, али су имали довољно безобразлука да то представе као свој успјех. Влада је платила и све кружне токове, 90 одсто новца за спомен-обиљежје борцима је дала Влада - истиче Додик.

Колико новца је у градској каси нико не зна, али је одавно познато да је мањак вишемилионски. Појединци процјењују да је буџет у минусу око 50 милиона КМ. Онда, кажу, и не чуди што су ревизори дали негативан извјештај.

- Оно што је требало јесте да овај актуелни скупштински сазив добије тачно колики је дефицит и како ће се тај дефицит покрити. Ми смо требали добити сам извјештај и да се направи план отплате дефицита из претходне године и да се у неким стварима одрекнемо пројеката у овој години, међутим Скупштина то никада није добила - навео је Бојан Пећанац, одборник у Скупштини града Бањалука.

На који начин ће све бити измирено и регулисано, то је већ брига градоначелника, јер СНСД неће бити дио те приче, како каже Додик, па неће ни сносити одговорност за било какве незаконите радње.