latinica  ћирилица
15/10/2024 |  16:08 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Успостављање система за прикупљање матичних ћелија

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима разговарао је данас са савјетницом предсједника Републике Српске Соњом Давидовић и вршиоцем дужности директора ЈЗУ Завод за трансфузијску медицину Републике Српске Страхињом Јуришићем о реализацији активности за оснивање и опремање лабораторије за ХЛА типизацију ткива у Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.
Састанак - Фото: Уступљена фотографија
СастанакФото: Уступљена фотографија

- Оснивање ове лабораторије важан је корак ка будућем успостављању регистра добровољних давалаца коштане сржи за грађане Републике Српске, а значајна подршка овим активностима пружена је кроз хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика. То је прије свега помоћ за пацијенте којима су матичне ћелије значајне за лијечење, али је рад ХЛА лабораторије важан и за развој трансплантологије у Републици Српској - додаје се у саопштењу.

Шеранић је упознао саговорнике да је недавно потписан Меморандум о сарадњи у области трансфузијске и трансплантационе медицине са Министарством здравља Србије, чиме је омогућено стручним установама у области трансфузијске медицине из Србије и Републике Српске да развијају и унапређују сарадњу и активности потребне за увођење ХЛА типизације ткива у Републици Српској.

- Завод за трансфузијску медицину Српске, као носилац пројекта оснивања лабораторије за ХЛА типизацију ткива, у наредном периоду ће провести активности адаптације простора, те набавке опреме која је неопходна да би се комплетирали услови за успостављање система за прикупљање матичних ћелија хематопоезе у овом Заводу, а за што су средства обезбијеђена у акцији "С љубављу храбрим срцима".

Подсјећамо да су претходно већ уложена одређена средства за опремење, развој капацитета и едукацију кадра у Заводу за обављање ове дјелатности.