latinica  ћирилица
15/10/2024 |  14:30 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Предавања приједорским средњошколцима на тему вршњачког насиља (ВИДЕО)

Припадници Полицијске управе Приједор одржали су предавање ученицима Машинске школе о теми вршњачког насиља. Разговарано је ријечи о насиљу у школама, на интернету, заштити профила на друштвеним мрежама.
Прадавање у Машинској школи, Приједор - Фото: РТРС
Прадавање у Машинској школи, ПриједорФото: РТРС

Циљ акитвности је упознавање ученика о појму вршњачко насиље, начину испољавања насиља међу дјецом и младима и посљедицама које оставља на жртве насиља, као и подизање свијести код дјеце о благовременом и адекватном реаговању на појаву вршњачког насиља.

Полицијски службеници у основним и средњим школама на подручју приједорске регије ученике упознају о процедурама шта да ураде и коме да се обрате у случају да постану жртва или имају сазнања да је неко други жртва вршњачког насиља.

Вршњачко насиље заступљеније је у основним школама, показују статистички подаци Полицијске управе Приједор. Тужилаштву су достављена три извјештаја у вези са предузетим мјерама у школама у којима је евидентирано вршњачко насиље.

- У тим случајевима радило се о догађајима са елементима вршњачког насиља чији су извршиоци дјеца узраста од седам до 14 година. У три случаја се радило о вршњачком физичком насиљу, а у једном случају посљедица насиља је била психичка бол - изјавила је Звездана Алендаревић, портпарол ПУ Приједор.

У полицији апелују на ученике да обавијесте надлежне о сумњама почињеног вршњачког насиља.