latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:59 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Узгајивачи свиња у страху због афричке куге, а мљекари због веће појаве афлатоксина

Недавно избијање афричке куге свиња у селу Бадовинци у Србији - пограничној зони са Републиком Српске аларм је за узгајиваче свиња не само у Семберији, већ широм Републике Српске. Узгајивачи поново у страху од избијања куге, која би могла да додатно угрози већ десетковану производњу. Осим узгајивача свиња, у страху и произвођачи млијека. Сушна година допринијела је и до веће појаве афлатоксина у млијеку.
Свињогојство - Фото: РТРС
СвињогојствоФото: РТРС

Епидемиолошка ситуација када је ријеч о афричкој куги свиња у Републици Српској, тренутно је повољна, осим спорадичних случајева, поручују надлежни. Затварање седам села у комшилуку у општини Богатић, упозорење је да нема опуштања. До проналаска вакцине против афричке куге свиња једини начин борбе против ове пошасти су биосигурносне мјере, нагласио је за Радио Републике Српске директор Ветеринарског института "Др Васо Бутозан", Драган Кнежевић.

- Најважније је спрјечавање уласка животиња непознатог поријекла, да се саме фарме подигну на највиши ниво заштите изградњом заштитних ограда око фарме, комарника, прозора уз мјере контролисаног уласка животиња познатог поријекла и познатог здравственог стања. Ове активности су довољне да се боримо против овог вируса и болести - рекао је Кнежевић.

Осим примјене биосигурностних мјера на фармама у Удружењу свињогојаца Републике Српске кажу да је потребно да и сами свињогојци буду више дисциплиновани приликом продаје и транспорта у предстојећем периоду сматра предсједник Удружења, Мишо Маљчић.

- Апелујем на прекупце, кланичаре, као и на домаћинства која ће клати у властитој режији да се придржавају мјера као што су закопавање конфиската, изнутрица и слузи од свиња како се не би ширила и обавезно носити узорке у ветеринарске амбуланте да се прегледају - поручио је Маљчић.

Разлога за бригу имају и произвођачи млијека. Сушна година на нашем подручју погодовала је развоју плијесни која производи афлатоксин који се већ у већој концентрацији од дозвољене појавио у млијеку. Кнежевић наглашава да је дозвољена граница концентрације афлатоксина 0,05 микрограма по килограму.

- Већ постоји огроман проблем на терену. Доста фармера, нажалост, је у ситуацији да не могу да предају млијеко откупљивачима, јер је концентрација афлатоксина тренутно у млијеку већа од дозвољене границе. Важно је да, фармери исконтролишу сва хранива која имају и планирају користити у исхрани музних грла. На основу процјене и концентрације, да комбинују хранива, дакле да разблажују ту храну која има афлатоксин како би се могао свести на дозвољену концентрацију - нагласио је Драган Кнежевић.

Афлатоксин је канцерогена материја која у млијеко стиже преко кукуруза који је дио сточне хране. Одрасле особе имају високу толеранцију на афлатоксине, пошто су широко распрострањени у природи. Ипак, уколико сте стално изложени његовом дејству, опасности су веће, а најчешћа болест која се јавља је рак јетре.