latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:31 | Аутор: РТРС

У Горњим Орловцима обиљежен Међународни дан жена на селу (ФОТО)

Жене на селу су чувари традиције, културе и обичаја, али и важна окосница развоја друштва. Зато су ученици Основне школе "Петар Кочић" из Приједора, обиљежили Међународни дан жена на селу.
Међународни дан жена на селу - Фото: РТРС
Међународни дан жена на селуФото: РТРС

Ученици подручне школе у Горњим Орловцима, приредбом су исказали захвалност мајкама и бакама које, како кажу, највише брину о њима.

Циљ ове манифестације је ученицима подићи свијест о очувању традиције.

- Учимо нашу дјецу да чувају своју традицију, да знају о њој и да настављају са традицијом својих родитеља и нас Срба. Они кроз ову приредбу могу да покажу своја знања и таленте које ми његујемо у школи кроз рад бројних секција и ваннаставних активности и такође ће кроз игру, плес, глуму они ће сада да захвале свим женама на селу које брину о њима - рекла је Ивана Марин, учитељица подручне школе у Горњим Орловцима.

Приједор - обиљежен Међународни дан жена на селу (Фото: РТРС)

Међународним даном жена на селу настоји се указати на снагу, потенцијал и важност улоге жена са села за одрживи развој.

Весна Павић, директорка Основне школе "Петар Кочић" из Приједора, истакла је да су жене на селу, осим тога што брину о сеоском домаћинству, о кући, о одгајању дјеце, на неки начин чувари традиције. Оне његују обичаје нашег народа.

У оквиру обиљежавања, које је ове године одржано у парохијском дому у Горњим Орловцима, представљена је и поткозарска гастро понуда.