latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Британка најмлађа жена на свијету која је освојила свих 14 највиших врхова (ФОТО/ВИДЕО)

Британка Адријана Браунли (23) постала је најмлађа жена на свијету која је освојила свих 14 планинских врхова високих 8.000 метара, преносе данас британски медији.
Планинари, илустрација (Фото: EPA/ZAFAR BARCHA) -
Планинари, илустрација (Фото: EPA/ZAFAR BARCHA)

Британка се прије неколико дана попела на врх Шишапангма на Тибету који је висок 8.027 метара, и тако је постала најмлађа жена на свијету која је освојила све највише планинске врхове, пренио је Тајмс.

Браунли је испричала да ју је током посљедње етапе успона на тај врх потпуно савладало сазнање да ће успјети у његовом освајању.

- Почела сам да плачем. Још нисам стигла до врха, нисам могла ни да га видим, али сам знала да ће се то догодити. Био ми је потребан још читав један сат прије него што сам се попела на тај невјероватни врх. Сунце је већ изашло, а небо је било дивно и ведро - рекла је она.

У освајању ове, за њу посљедње планине, одлучила је да не користи додатни кисеоник, због чега је успон био још тежи.

На посљедњи планински врх попела се три године након што је освојила Еверест и ријешила да дође до свих 14 највиших врхова на свијету.

На врх К2, који се често сматра међу најопаснијим на свијету, попела се 2022. године, и то је можда био најимпресивнији успон. Тако је постала најмлађа жена на свијету која је освојила тај врх.

Освајањем Евереста, Браунли је испунила свој дјечји сан, пошто је са осам година у школском домаћем задатку написала да би вољела да постане позната по томе што ће се попети на највишу планину свијета.

Британка, која је одрасла у Лондону, сада се опоравља на Тибету, а ушла је на листу од мање од 100 особа које су се попеле на свих 14 највиших свјетских врхова на Хималајима и Каракоруму.

Прије ње је то учинио још један њен сународник, Алан Хинкс 2005. године, који је Адријани честитао на успјеху.