latinica  ћирилица
15/10/2024 |  13:20 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Повећан број миграната - повећани ризици

Повећан број илегалних миграната указује на повећане ризике и због тога се мора знати гдје улазе у земљу, ко им у томе помаже и због чега, изјавио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Коментаришући податке Министарства унутрашњих послова Републике Српске, према којима је за девет мјесеци ове године полиција пронашла 1.338 илегалних миграната, што је за 88,7 одсто више у односу на исти период лани, Галијашевић је рекао да је рјешење у спровођењу Закона о странцима, односно да нико не може ући у земљу ако нема адекватна документа.

- Не може ући непознато лице и рећи ја се зовем Мухамед или Ибрахим и долазим из Сирије или Пакистана. Ако је неко ушао илегално, морате га депортовати и вратити на претходну дестинацију или у земљу његовог поријекла - нагласио је Галијашевић.

Он је додао да непровођење закона и нуђење измишљених азила може бити само лоша намјера.

- Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ морала је утврдити на којим мјестима они улазе у земљу, ко су им помагачи, одакле крећу, да ли организовано долазе преко Турске, Грчке, којом рутом се крећу... Видјели смо да су неки од њих и наоружани, да су спремни пуцати на полицију и да је то питање од прворазредног безбједносног значаја, којим се нико не бави - указао је Галијашевић.

Сматра да је улазак људи, углавном из Авганистана и Сирије, на нелегалним граничним прелазима са нелегалним документима, очигледно организован и инспирисан споља, из појединих европских земаља.

Галијашевић је навео да се многи од њих упућују на ратиште у Украјину, те да је ријеч о инвазији поражених војника "Ал Каиде" и "Исламске државе" са ратишта на блиском и средњем истоку који се сада премјештају на нека друга ратишта.

- Не могу ријешити своје животне проблеме без личних докумената, без одређеног образовања па је занимљиво објашњење да смо ми пролазна дестинација и да иду према земљама ЕУ иако видимо да је границе затворила Њемачка, Мађарска, Хрватска и практично њихов циљ јесте да остану у БиХ - тврди Галијашевић.

Он је истакао да је јасно да неко жели да припреми БиХ и Балкан за неку нову ескалацију сукоба и конфликата, појаснивши да су промјена идентитета и изазивање озбиљних безбједносних проблема везани за БиХ.

- Овдје се продукује криза, овдје највијачи у Зеници скандирају `Убиј Србина`, овдје официри муслиманске армије суде предсједнику Републике Српске у бившој касарни у којој је био логор за Србе, овдје се читав један политички систем суспендује, људи се проглашавају за неке колонијалне управнике са царским овлаштењима иако немају никакав ни кредибилитет ни дипломатске акредитације УН - констатовао је Галијашевић.

Он је закључио да се чини да се у БиХ производи криза и напетост управо кретањима илегалних афроазијских миграната који улазе на непознатим граничним прелазима, који се организовано крећу у групама, понашају као војници и међу којима нема ни жена ни дјеце.