latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:31 ⇒ 14:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Вриједна копија Ботичелијевог ремек дјела откривена у једној цркви

Веома вриједна ренесансна слика пронађена у француској цркви у департману Лоар е Шер, по свему судећи копија оригиналног Ботичелијевог ремек-дјела "Девица Марија, дијете Христ и млади свети Јован Крститељ", биће приказана заједно с оригиналом који је изложен у замку Шамбор у долини Лоаре.
Слика (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Слика (Фото: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Прије отприлике десетак година, стручњак за ренесансну умјетност из Италије Матео Ђанесели наишао је у сеоској цркви у долини Лоаре на једну слику која се сматрала безвриједним умјетничким радом из 19. вијека, наводи лондонски Гардијан.

Ђанесели, данас кустос Националног музеја ренесансе надомак Париза, који је прије 10 година вршио инвентар италијанских умјетничких дјела у јавним зградама у Француској, посумњао је у тврдње да је слика коју је пронашао у цркви Сен Феликс у месту Шампињи-ен-Бос безвредна и претпоставио је да је могуће да је ријеч о сликарском раду насталом у 16. вијеку у атељеу италијанског ренесансног мајстора Сандра Ботичелија.

Опсежна испитивања Центра за истраживање и рестаурацију музеја Француске која су уследила потврдила су да је Ђанесели био у праву, а након рестаурације се испоставило да је у питању копија Ботичелијевог ремек-дјела "Девица Марија, дијете Христ и млади свети Јован Крститељ".

Ускоро ће и оригинал и копија бити изложени у оквиру изложбе у замку Шамбор у долини Лоаре, огромном дворцу из 16. вијека који је саградио француски краљ Франсоа Први, владар који је толико волио италијанску ренесансну умјетност да је позвао Леонарда да Винчија да се настани у Француској.

Пјер-Жил Жиро, директор културног програма у Шамбору, изјавио је да је копија насликана у Ботичелијевом атељеу у Фиренци око 1510. године, око пет године након оригинала и да је већи дио насликала екипа Ботичелијевих ученика, али неке детаље, потпу лица, по свему судећи је лично насликао велики мајстор.

Жиро је одбио да каже колико сада вриједи копија, али је подсјетио да је друга слика настала у Ботичелијевом атељеу процијењена овог љета у Сотбију на 3 до 5 милиона евра.

Иако тај износ дјелује скромно у поређењу са ценама које су плаћене за оригиналне Ботичелијеве слике, од којих је једна продата 2021. године за 92,2 милиона долара, ипак је то и даље велика сума за једну сеоску цркву у Француској.

Копију Ботичелијевог ремек дјела купио је у 19. веку британски писац Валтер Севиџ Лендор, а његов син касније је продао извјесном Франсоа-Филиберу Десењу градоначелнику Шампињија-ен-Бос чија породица је касније одлучила да слику поклони локалној цркви.