latinica  ћирилица
15/10/2024 |  12:07 ⇒ 14:34 | Аутор: РТРС

Први Сабор геодета Србије и Српске - усвојена заједничка декларација о унапређењу геодезије (ВИДЕО)

На првом Сабору геодета Србије и Српске, који се одржава у Врднику на Фрушкој гори, усвојена је заједничка декларација с циљем унапређења геодезије и управљања геопросторним подацима у интересу одрживог развоја, дигитализације и регионалне интеграције.
Сабор геодета у Врднику (Фото: Републички геодетски завод Србије/x.com) -
Сабор геодета у Врднику (Фото: Републички геодетски завод Србије/x.com)

Током сабора представљене су теме катастра 21. вијека, нове технологије у геодезији, масовне процјене вриједности непокретности, ие улоге геодезије у постизању глобалних циљева одрживог развоја.

- Ово је први овакав састанак на високом и масовном нивоу, гдје су све наше колеге из свих служби Србије и Српске могле да се упознају шта заправо ради данашња катастарска пракса у 21. вијеку - изјавио је директор Републичког геодетског завода Србије Борко Драшковић.

Он је поручио да је ово почетак једног новог начина сарадње не само између Србије и Српске, већ да ће се и друге земље у региону придружити оваквом начину рада.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске Драган Станковић нагласио је да сабор представља темељ за развој геодетске струке и оснаживање веза између Српске и Србије.

- Србија је свјетски лидер у дигитализацији геодезије и сва своја искуства ставља на располагање Српској како ми не би направиле исте грешке које су ови превазишли. Суштина је да људи из геодетске струке трабају другачије да размишљају и изађу из једне љуштуре и да вратимо геодезију на мјесто ком припада- истакао је Станковић.

Сабор геодета је окупио око 500 учесника из Републике Српске, Србије, земаља из региона и свијета.

Организатори Првог сабора геодета Србије и Српске су Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске, Републички геодетски завод Републике Србије, Војногеографски институт "Генерал Стеван Бошковић", Удружење геодетских организација Србије – УГОС "Геоудружење" и Друштво геодетских инжењера и геометара Републике Српске.