latinica  ћирилица
15/10/2024 |  11:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Албанија отворила кластер један преговора о придруживању ЕУ

Албанија је данас на Другој међувладиној конференцији са ЕУ у Луксембургу отворила кластер један преговора о придруживању Унији.
Еди Рама (Фото: EPA-EFE/Hannibal Hanschke) -
Еди Рама (Фото: EPA-EFE/Hannibal Hanschke)

Кластер један укључује области и поглавља преговора као што су: функционисање демократских институција и реформа јавне управе који обухватају поглавље 23 које се односи на правосуђе и основна права, поглавље 24 које регулише равноправност, слободу и безбједност, затим економске критеријуме који обухватају поглавље пет које регулише јавне набавке, поглавље 18 које се односи на статистику и поглавље 32 које се односи на финансијску контролу.

Састанком су предсједавали албански премијер Еди Рама и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, пренио је портал Balkan Web.

Рама је изјавио прије почетка Друге међувладине конференције да Албанија жели да се придружи ЕУ и да од тога не одустаје.

- Почињемо најтежи дио посла. Отворено је још пет поглавља плус три критеријума који ће нас натјерати да идемо напријед и завршимо оно што се од нас тражи у року. Веома смо посвећени ЕУ од првог дана када смо побјегли из пакла диктатуре, од тога да будемо најизолованија земља у Европи. Без обзира на ситуацију у ЕУ, никада нисмо одустајали јер је ЕУ за нас једино мјесто гдје желимо да будемо и што желимо да оставимо будућим генерацијама - рекао је Рама.

Европски савјет је 26. марта 2020. године одобрио одлуку Савјета за опште послове ЕУ о отварању преговора са Албанијом.