latinica  ћирилица
15/10/2024 |  11:03 | Аутор: СРНА

Нешић: Земље ЕУ ће имати највише користи од споразума БиХ и Фронтекса

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изјавио је да ће земље ЕУ имати највећу корист од потписивања споразума између БиХ и Европске агенције за граничну и обалску стражу /Фронтекс/, јер тиме желе да спријече долазак миграната на њихову територију.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Да се не заваравамо, највећи интерес од потписивања споразума између БиХ и Фронтекса имају они. Знају они да је БиХ транзитна рута и да велики број миграната управо долази преко БиХ - рекао је Нешић Срни.

Коментаришући трилатерални састанак министара унутрашњих послова Хрватске, Италије и Словеније у Запрешићу, на којем су подржали потписивање споразума Фронтекса и БиХ, Нешић је упитао шта ће се урадити са граничним прелазима гдје улазе мигранти?

- Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић каже да 500 припадника Фронтекса у БиХ значи пуно више него било који службеник, па и Фронтексов, на хрватској граници. Њих, прије свега, занима да заштите, односно онемогуће улазак миграната на своју територију зато и БиХ мора да се руководи својим интересима - истакао је Нешић.

Нешић је тројици министара захвалио за подршку и поновио да БиХ зна шта су њени интереси у тој причи.

Министри унутрашњих послова Хрватске, Италије и Словеније су на трилатералном састанку у Запрешићу подржали потписивање споразума између Фронтекса и БиХ да би се ублажиле незаконите миграције.

Ријеч је о петом састанку тројице министара након што су уведене унутрашње контроле на бившим граничним прелазима између три земље.