latinica  ћирилица
15/10/2024 |  10:08 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: Након избора фокусирати се на европски пут и реформе

Министар спољних и европских послова Хрватске Гордан Грлић Радман изразио је очекивање да ће се политичке снаге у БиХ по завршетку локалних избора фокусирати на европски пут и на неизбјежне политичке и друштвене реформе повезане са тим путем.
Гордан Грлић-Радман (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Гордан Грлић-Радман (фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Што БиХ буде ближе чланству, то ће се више очекивати да брже и квалитетније испуњава обавезе у том процесу. Вјерујем да је то могуће уз дијалог и политичко дјеловање легитимних политичких представника свих конститутивних народа, те свих других битних добронамјерних политичких и друштвених фактора у БиХ - рекао је Грлић Радман.

Грлић Радман је навео да је од почетка 2023. године БиХ остварила бројне реформске резултате, чиме је доказала да постоје реформски капацитети и да их је и те како могуће постићи када се успостави коректна и конструктивна политичка сарадња легитимних представника конститутивних народа.

- Отварање приступних преговора са ЕУ у марту ове године није било случајно и практички би било немогуће без ваших видљивих реформских резултата. Сматрам да је то начин како треба наставити дјеловати и ту није изузетак нити питање потребног усаглашавања Реформске агенде - рекао је Грлић Радман за сарајевски Дневни аваз.

Оцјењујући да је Хрватска у значајној мјери утицала да одлука Европског савјета из марта ове године за БиХ буде позитивна, Грлић Радман је подсјетио да треба водити рачуна да ЕУ чини 27 чланица и да је за сваки кључни корак у приступном процесу потребан консензус свих чланица.