latinica  ћирилица
15/10/2024 |  09:50 ⇒ 09:58 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ: Почиње упоређивање електронских и ручно пребројаних резултата

Централна изборна комисија БиХ обавјештава јавност да су скенери учинковито радили на 143 од 145 бирачких мјеста у седам изборних јединица, што представља 98.62 одсто успјешности током цијелог изборног дана – Локални избори 2024. године, саопштено је из ЦИК-а.
Скенери - Фото: Уступљена фотографија
СкенериФото: Уступљена фотографија

Иако су се повремено јављали случајеви у којима су скенери враћали гласачке листиће, ниједном бирачу није ускраћена могућност гласања, наводи се у саопштењу.

- Један скенер имао је технички квар, док је други одбијао листиће због грешке узроковане наношењем штамбиља на погрешно мјесто на листићима. Због стварања редова гласача на ова два бирачка мјеста одлучено је да се пређе на редовну процедуру. Општа употреба скенера није узроковала значајне застоје нити дуге редове. Гласање је продужено за један час на четири бирачка мјеста у Тузли, како би се омогућило гласачима да заврше гласање. Гласачки листићи у Тузли су уједно и најдужи - истичу из ЦИК-а.

Сва 143 бирачка мјеста која су користила скенере успјешно су генерисала, исписала и приказала електронске резултате за посматраче, медије и јавност одмах након затварања.

- Унутар пет минута од затварања, 42 одсто пилот бирачких мјеста пренијело је резултате избора електронским путем у сједиште ЦИК-а, док је унутар 30 минута тај постотак нарастао на 62 одсто. На крају изборног дана, сва осим три пилот бирачка мјеста пренијела су резултате јер је тешки промет на заштићеној мрежи привремено отежао пренос неких резултата. ЦИК је 100 одсто или свих 143 резултата примио и објавио сљедеће јутро на својој веб страници, а ти резултати остали су непромијењени до упоређивања с ручно пребројаним (прелиминарним) резултатима. Забиљежене слике свих гласачких листића такође су пренесене у сједиште ЦИК-а на меморијским картицама - наглашавају из ЦИК-а.

Након што општинске комисије обаве пребројавање и транспортују гласачке листиће у ЦИК-ов Главни центар за бројање, ЦИК ће спровести детаљно упоређивање електронских и ручно унесених резултата како би се утврдиле разлике и обезбиједили коначни резултати, наводи се у саопштењу.

Поступак је започео у понедјељак, 14.10.2024., у Главном центру за бројање у Зетри.

Из ЦИК-а напомињу да је гласање с оптичким скенерима спроведено у Вогошћи, Високом, Тузли, Мостару, Стоцу, Новом Граду и Приједору као дио Пилота скенера, уз подршку USAID-овог пројекта "Подршке изборном интегритету у БиХ".