latinica  ћирилица
15/10/2024 |  09:41 ⇒ 09:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Праг уводи забрану ноћних посјета пабовима

Град Праг одлучио је да туристичким агенцијама забрани ноћне посјете пабовима у целом граду, због проблема са буком, притужбама становника, али и због безбједносних проблема.
Праг (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/илустрација) -
Праг (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK/илустрација)

Та одлука подразумијева да агенције неће више моћи да спроводе обиласке туриста по пабовима од 22.00 до 06.00 часова, пише чешки портал Експатс и додаје да су градске власти тако одлучиле да би се избориле са бучним и пијаним гостима.

- Неразумна конзумација алкохола и узнемирујуће понашање повезано с обиласком пабова може да створи утисак недостатка софистицираности у заједници, смањи осјећај безбједности и да наведе људе да избјегавају одређене локације - наводи се у одлуци.

Праг је једно од свјетски најпосјећенијих туристичких одредишта, што, наводи се подразумијева прекомјерно ангажовање комуналних служби, попут градске чистоће и градског обезбјеђења, што представља оптерећење и за буџет и за кадровске капацитете.

Портал додаје и да се Праг дуго бори са "алкохолним туризмом" и прекомјерним туризмом, а према подацима чешког статистичког завода, прошле године у хотелима и пансионима боравило је 7,4 милиона туриста.