latinica  ћирилица
15/10/2024 |  08:14 ⇒ 08:14 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА лансирала свемирску летјелицу на Јупитеров сателит Европа (ВИДЕО)

Америчка Национална агенција за свемирска истраживања (НАСА) лансирала је свемирску летјелицу на сателит Европа, залеђени Јупитеров мјесец, гдје би, како се вјерује, могао да постоји ванземаљски облик живота у огромном океану испод ледене површине.
Лансирање летјелице Европа (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Лансирање летјелице Европа (фото: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Летјелица "Europa Clipper" ће путовати пет и по година до Јупитера, гдје ће ући у орбиту око овог огромне гасне планете и проћи близу сателита Европа, преноси АП.

На путу ка Јупитеру, уколико не искрсну непредвиђени проблеми, летјелица тешка шест тона, највећа коју је НАСА икада изградила за планетарну мисију, проћи ће поред Марса и вратити се у орбиту Земље прије него што се катапултира ка Јупитеру и прелети више од три милијарде километара да би 2030. године стигла на своје одредиште.

Научници су готово сигурни да испод Европрине ледене коре постоји дубок залеђени океан и указују да може бити и живота, што чини овај мјесец једним од погоднијих мјеста за потрагу за животом.

Ипак, летјелица "Europa Clipper" неће трагати за неким обликом живота јер нема детекторе за ту врсту истраживања.

Инструменти и сонде летјелице ће прегледати површину сателита Европа у потрази за траговима органских једињења и детектоваће гасове који се ослобађају, како би процијенили да ли је Јупитеров сателит погодан за живот.