latinica  ћирилица
15/10/2024 |  07:47 ⇒ 07:48 | Аутор: sputniknews.com

Словачки европосланик: У Европи сви схватају да Украјина губи

Европској унији је доста бриселске политике упумпавања оружја у Украјину, Европљани виде да то нема смисла с обзиром на неуспјехе Кијева на фронту, а једина будућност за ЕУ ​​је нормализација односа са Русијом, сматра члан Европског парламента из Словачке Љубош Блага.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

- Мислим да су Европљани већ сити овог слања оружја и милијарди евра у Украјину, јер прије свега виде да то нема смисла, јер Украјина губи. Сви виде да Украјина губи - рекао је Блага за Спутњик.

Он је додао да чак и неолиберални медији на Западу признају да Русија напредује на фронту.

- На крају крајева, Европска унија ће се заситити сопствене политике против Русије и ове милитаризације. И надам се да ће се то догодити што прије, јер је ова политика ЕУ самоубилачка. Једина нормална будућност за нас је обнављање нормалних односа са Русијом. То нам је потребно у енергетици, економији, култури и на свим пољима - закључио је словачки европосланик.

Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају рјешавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представљају "играње ватром".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

Према његовим ријечима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Њемачкој, Италији и другим земљама.

У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.