latinica  ћирилица
13/10/2024 |  21:07 ⇒ 21:49 | Аутор: СРНА

Национални ансамбл "Коло" наступио у Бијељини

Национални ансамбл "Коло" из Србије наступио је вечерас у Бијељини у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској" и изавао сузе, смијех и овације публике која је испунила и простор за стајање у сали која прима 350 посјетилаца.
Бијељина -национални ансамбл "Коло" - Фото: СРНА
Бијељина -национални ансамбл "Коло"Фото: СРНА

Вршилац дужности директора Ансамбла Здравко Ранисављевић рекао је новинарима да је репертоар са ширег српског културног простора, као и националних мањина које живе у Србији.

- Веома смо срећни да у срцу Семберије проширимо идеју заједништва на пољу националне културе с циљем даљег јачања спрега Србије и Републике Српске - истакао је Ранисављевић.

Он је додао да је ансамбл "Коло" покренуо регионалну турнеју "Колодром" и да је вечерашњи концерт у Бијељини промоција те турнеје.

Портпарол Ансамбла Мило Радоман рекао је новинарима да је "Коло" национална институција културе и да су од оснивања прије 76 година наступили на свим континентима и на најпознатијим свјетским сценама.

Ансамбл је у препуној сали Центра за културу "Семберија" извео програм специјално припремљен за ову прилику, који обухвата традиционалне народне игре, пјесме и музику Србије и ширег српског културног простора.

У осамдесетминутном програму базираном на антологијским нумерама "Кола" учествовало је више од 50 врхунских умјетника, играча, пјевача и музичара, а приказане су и неке од игара које су прошле године премијерно изведене.

У Бијељини ће до 20. октобра у оквиру манифестације "Дани Србије у Републици Српској", под покровитељством Министарства културе Србије, бити приказани филмови "Марш на Дрину" Живорада Жике Митровића, "Име народа" Дарка Бајића, "Краљ Петар" Петра Ристовског, "Дара из Јасеновца" Предрага Антонијевића, "Руски конзул" Мирослава Лекића, "Хероји Халијарда" Радоша Бајића и "Олуја" Милоша Радуновића.

Циљ манифестације је да се кроз богат садржај афирмише јединствен културни простор и развија културна сарадња оснаживањем веза између српског народа са обје стране Дрине.