latinica  ћирилица
13/10/2024 |  19:08 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Шта радити, када у кризним ситуацијама, закаже интернет и мобилни (ВИДЕО)

У свакодневним околностима ослоњени смо на нове технологије и комуникационе системе. Живот је скоро незамислив без интернета и мобилне телефоније. Међутим, током кризних ситуација, попут недавне у Јабланици, када усљед невремена и поплаве, савремени комуникациони системи закажу, важно је имати више комуникационих веза.
Јабланица-посљедице поплава - Фото: РТРС
Јабланица-посљедице поплаваФото: РТРС

У ванредним ситуацијама попут земљотреса, поплава, стандардни комуникациони систем- мобилни и интернет често затаје. Резервни комуникациони систем је од изузетне важности. Најпоузаднији вид комуникације је радио- веза.

- Потребно је подићи свијест о везама и комуникацијама, посебно о радио везамама у ванредним ситузацијама. У Влади и у Републичкој Цивилној заштити већ постоји сарадња са Савезом радио аматера који посједује увезивање регионалних веза - каже Срђан Вучинић Оперативни центар 121 Требиње.

Више врста комуникационих веза омогућава сигурнију и безбједнију комуникацију и укљученост свих јединица спасавања. Код поплава најчешће страдају базне станице и мобилни су тада у прекиду. У тим ситуацијама поуздане су сателитске везе које су изнад земље.

- И фиксне везе могу бити веома поуздане у кризним ситуацијама уколико нису оштећене. Уколико смо се ми осигурали приликом планирања да имамо бекап линк осигурали смо да та веза постане драстично поузданија - истакао је Борис Малчић магистар електронике и телекомуникација , виши асистент на Електротехничком факултету у Бањалуци.

Глобални показатељи кажу да и "најсигурнија веза" од прије двадесет година одлази у заборав. Број корисника у фиксној телефонији драстично се смањује.

- Броје коисника фиксне телефоније у мтел мрежи је тренутно око 180.000, а прије неких 10-так година тај број је био за неколико десетина хиљада већи - наводи Стефан Личина шеф Службе за односе с јавношћу мтел-а.

Старији су га користили у свакодневној комуникацији, млађи знају да постоји али га не користе. Развојем нових технологија мијењао се и изглед и функција фиксног телефона. Од преноса оних најважнијих информација стигли смо до малог уређаја који стане у џеп, и даље служи за разговор и пренос информација, али и за писања порука и читање новина.

Међутим и данас , посебно у кризним ситуацијама, фиксна телефонија показао се као сигурнији вид комуникације.